Prelucrarea primară a buștenilor este un subiect care ține de eficiența elementelor pe care le poate scoate gaterul din acel buștean. Majoritatea gaterelor pe care le-am văzut prelucreaza buștenii prin tăieri paralele ale bușteanului. Am asistat o singură dată la o tăiere într-un gater cu pânze verticale, semi-automatizat care permitea pozitionarea cea mai favorabilă a bușteanului, dar se rezuma tot la tăieri paralele, dintr-o singură trecere, deci cu un consum mai mic de energie și o viteză mai mare de prelucrare.

bustean
sectiunea unui bustean
diagrama de debitare a unui bustean
taiere plana sau in sfert

Am văzut aceasta imagine în mai multe locuri pe Internet și m-am gândit că ar fi interesant de văzut cum arată o tăiere ”gândită” a bușteanului, prin debitarea scândurilor, a grinzilor sau a șipcilor după particularitatea individuală a fiecărui lemn în parte. Aici mai intervin mulți factori pentru a lua astfel de decizii, cum ar fi: fibra lemnului din care se lucrează, destinația pentru utilizare, calitatea bușteanului, lungimile disponibile sau necesare a fi scoase … etc.

Costurile unui gater automatizat care ”analizează” bușteanul înainte de debitare sunt uriașe, iar după știința mea, majoritatea gaterelor care taie scânduri sau grinzi sunt modele foarte simple, cu o singură pânză orizontală, antrenată pe două volante mari. Tăierea se face prin treceri succesive iar poziționarea buștenilor se realizează manual. Evident că acest gen de prelucrare nu poate fi foarte eficientă și se pierde multă masă lemnoasă. Totuși n-aș arunca cu piatra în nimeni, e doar o constatare. Achiziția unui gater performat necesită resurse financiare mari de tot, accesibile doar combinatelor care astăzi sunt subiect de discuție în Codul Silvic revizuit care nu trece de avizul Parlamentului.

Nu sunt partizanul nici al marilor industriași, nici a micilor ateliere, cred doar că această degringoladă de legi și reglementări, cârpite pentru a corespunde intereselor de moment și fără o strategie pe termen lung privitoare la fondul forestier, la exploatarea lui și la perpetuarea avuției naționale reprezentată de pădure, vor fi dăunătoare per ansamblu tuturor jucătorilor din acestă industrie, mari și mici deopotrivă, prelucrători sau comercianți.

gater orizontal
gater cu o singură pânză

Clipul de mai jos merită atenția dumneavoastră, chiar dacă am ales varianta in cehă, in locul celei în română, pentru că vreau să subliniez ceea ce reiese din imagini și nu comentariile partizane unei idei sau alta. E de admirat tehnica, dar este de luat în seamă și viteza cu care inghite masa lemnoasă. Bușteanul este folosit eficient, spre deosebire de tăierile in gaterele simple.

Cu drag, de lemn.