CUM AM CONSTRUIT UN GAZEBO – partea I

constructia unui foisor FOTO2 Gazebo, imagine de ansamblu 2

I-am promis lui Calin ca voi povesti cum am construit in acest an un gazebo, adica un foisor sau chiosc de gradina, si vreau sa ma tin de cuvant, desi foisorul nu este complet gata. Mai e insa un pic si vine Craciunul si nu vreau sa ma prinda Anul Nou cu promisiunea neonorata.

Ar fi multe de spus, dar voi incerca sa redau procesul de constructie mai ales prin intermediul imaginilor. Cateva precizari introductive cred insa ca sunt necesare, si anume:

  • Constructia are doua parti: foisorul propriu-zis, adica “lemnaria” si ceea ce adaposteste el, adica cuptorul, gratarul, vatra etc, ceea ce s-ar putea numi “zidaria”. De fapt, m-am hotarat sa construiesc acest gazebo tocmai pentru a avea un acoperis deasupra capului atunci cand fac o friptura la gratar sau o paine la cuptor. Sa nu ma ploua si sa nu ma ninga.
  • Modelul de foisor nu-mi apartine. Dupa ce am studiat mai multe alternative, cel mai mult mi-a placut stilul Amish pentru ca este simplu, placut si util. Utilitatea, dar si frumusetea, este data in principal de cupola deschisa ce permite o mai buna ventilatie a fumului care, oricat ne-am cazni, tot mai iese din gratar sau cuptor, cel putin pana se aprinde bine focul. Modelele de ornamente inferioare sunt insa o idée proprie.
  • FOTO 1, 2, 3: imagini de ansamblu cu gazebo
constructia unui foisor - gazebo
FOTO 1 Gazebo, imagine de ansamblu1
constructia unui foisor - gazebo
FOTO2 Gazebo, imagine de ansamblu 2
constructia unui foisor
FOTO3 Amplasamentul foisorului
  • Ce adaposteste foisorul? Tot ce am considerat ca trebuie la casa omului, proiectate si construite in urmatoarea succesiune (de la stanga la dreapta): cuptor, gratar, chiuveta, vatra multifunctionala, afumatoare si plita (FOTO 4).
constructia unui foisor - gazebo
FOTO 4 Cuptor, gratar, chiuveta, vatra multifunctionala, afumatoare, plita
  • In acest fel, cred ca pot gati aproape in toate felurile: la cuptor, la gratar, in tigaie, in test, la rotisor, la afumatoare, la ceaun, in oala de pamant etc. Intr-un articol precedent déjà am povestit cum fac painea la test. Este testul pus in vatra multufunctionala de care va spuneam.
  • Foisorul serveste si ca loc de preparare a diverselor bucate, dar si ca loc de relaxare si de servit masa.
  • Nu sunt un profesionist in materie de constructii, adica dulgherie, tamplarie sau zidarie. L-am construit cu ajutorul unui bun meserias localnic care a facut in principal zidaria.
  • Ca etape ale constructiei as zice ca au fost 3: fundatia, ridicarea foisorului si zidirea gratarelor (le numesc asa generic, chiar daca nu sunt numai gratare).

Sa le luam pe rand:

FUNDATIA
Este din beton armat. Are forma dreptunghiulara, cu laturile de 5 pe 3,5 m. Nu este hexagonala sau octagonala pentru ca forma dreptunghiulara s-a incadrat mai bine in geometria spatiului avut la dispozitie.

FOTO 5: Perimetrul fundatiei

constructia unui foisor - gazebo
FOTO 5 Perimetrul fundatiei

FOTO 6: Turnarea “stalpisorilor”pentru nivelarea fundatiei.
Nu mai insist asupra fundatiei pentru ca nu e cea mai complicate parte a constructiei.

constructia unui foisor - gazebo
FOTO 6 Turnarea stalpisorilor pentru nivelarea fundatiei

(Va urma)

Virgil G.
03 noiembrie 2014

constructia unui foisor
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna seara domna Rodica si multumesc pentru interesul aratat fata de gazebo! Cum a scris insa si Calin, aceasta e o constructie personala iar eu, dupa cum am precizat in articol, nu sunt profesionist, deci imi pare rau sa va spun ca nu voi executa astfel de lucrari. Puteti gasi insa usor buni profesionisti in materie daca cautati pe Google sau pe Youtube. IN ce ma priveste, din ceea ce am publicat pana acum si din ce voi publica in continuare, daca va place ceva din ceea ce fac, lucruri mai marunte, va rog sa ma contactati pe adresa de email virgilgo4@yahoo.com si voi gasi o posibilitate sa impartasesc cu dvs bucuria de a transforma lemnul in ceva frumos si util.
    Seara buna!
    Virgil G.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.