Acest articol a fost inspirat de solicitarea mai multor cititori care doresc să cocheteze cu tâmplăria, dar nu știu care e capătul, de unde să înceapă și pe ce drum să apuce pentru a prelucra lemnul. Sunt mișcat serios de aceste inițiative și sunt convins că aprecierea lemnului, a rezultatului muncii unui tâmplar, mai ales dacă ponderea manoperei este măcar egală cu cea a folosirii mașinilor, poate stârni impulsuri de voință reale și puternice de a vă apuca de această meserie.

tamplar și tâmplăria
mâini de tamplar dupa 12 ani de muncă, pline de lovituri, cu un deget aproape pierdut la circular

Este o meserie frumoasă, care necesită dăruire, mai mult decât cuvinte goale și sforăitoare de apreciere rostite la ocazii solemne. Dăruirea implică muncă fizică reală, pricepere, înclinații spre partea rațională a vieții, spre cifre și geometrie, dar și simț estetic sau artistic.

Domeniile tâmplăriei sunt variate, poți alege :

  • să meșterești cu un briceag crestături pe coaja unui băț de alun,
  • să tai cu fierăstrăul de mână o scândură pentru a concepe o poliță,
  • să repari lemn din diverse produse fabricate de alții,
  • să te încumeți să faci singur din elemente prefabricate o piesă simplă de mobilier,
  • să îți achiziționezi câteva scule de banc și de mână și să încerci să prelucrezi cherestea,
  • să frezezi pe un strung de lemn piese de lemn ( este o experiență fabuloasă)
  • să alegi într-un final, dintre cele pe care le-ai experimentat, ce îți place și la ce pare că ”ai mână” mai bună
  • să vinzi rezultatul muncii tale, dar să nu uiți să evaluezi corect eficiența producerii lui comparativ cu suma primită

Vă asigur că tâmplăria vă va răsplăti timpul petrecut în atelier cu o satisfacție greu de exprimat, vă va ține departe de televizor sau familie, vă va aduce aprecieri din partea celor care vă vor deveni clienți și posibil recomandări, nu va fi un factor de stres și foarte important va ajuta la scăderea greutății mai mult decât orice dietă.

Sper să zâmbiți, cei care știți să completați, cei care vreți să învățați să reduceți entuziasmul și să o luați pas cu pas. Tâmplăria este o meserie care nu se conformează vitezei uriașe a vremurilor noastre și n-are treabă cu Internetul și rapiditatea biților. Este o îndeletnicire de tihnă, de atenție și grijă, de preocupare asupra calității.

Primesc multe solicitări pentru obiecte unicate, la comandă, însoțite de remarca ”NU e greu, doar puțin mai mare sau mai mic, e lemn, tai, prinzi lemnul și vopsești și e gata”. Vă învit să pierdeți 13:32 min din timpul cât stați în fața monitorului și să urmăriți pașii efectivi ai producerii unui corp de mobila. Clipul mi-a fost arătat de o doamnă care la rândul ei, dorește să facă parte din breasla tâmplarilor. Sunt absolut convins că oricine va fi impresionat plăcut de ceea ce vede, dar uitați-vă bine și ce dotare materială are un asemenea atelier pentru a produce astfel de rezultate. Dacă ar fi să fim cinstiți, pentru a face un business dintr-un asemenea atelier, trebuie calculat costurile amortizărilor tuturor sculelor, a spațiului și a materialelor, plus utilități pentru a evalua eficiența.

Nu am luat în calcul posibilitatea ca cineva cu bani să dorească să-și facă un asemenea atelier doar ca hobby. Sigur l-aș invidia.

Catalog mobila lemn masiv mese scaune stejar
Catalog de mobilă din stejar masiv