Cartea pentru apa de baut – Drinkable Book – Water is life

Apa de baut potabila Apa de baut potabila – Drinkable Book

Într-o lume unde sunt probleme reale cu nevoile primare, apa de baut, hrana sau un acoperiș deasupra capului vedem contraste fantastice între extremele clopotului lui Gauss. Cred că cineva sau câțiva vor să scadă populația globului cu orice preț, iar alții, mult mai puțini și cu impact mai redus decât primii se încăpățânează să caute soluții simple pentru a-i împiedica pe primii să reușească.

apa de baut potabila
Water is life

Teri Dankovich a condus o cercetare pentru gradul de Ph.D. la McGill University din Virgina și a conceput o carte ale cărei pagini sunt de fapt filtre de apa, acoperite cu nanoparticule de argint. Fiecare pagina din Drinkable Book poate filtra timp de 30 de zile apa cu rezultate de 99,9%, iar întreaga carte poate furniza apa potabila timp de 4 ani. Costul unei pagini este 1 penny, adică aproape 0 și ofera șansa oamenilor care nu dispun de apă potabila, apa de baut, să poată evita bolile prin accesul la o sursă curată, filtrată. Cartea se livrează într-un suport de plastic care permite montarea filtrului, astfel încât ai la dispoziție un kit eficient și gata funcțional.

Povestea asta este funcțională de 4 ani, însă nu am auzit nicăieri de menționarea ei, până foarte de curând, căutând online altele. Apoi am văzut că au fost publicate articole în tot mediul online de diverse entități, dar tot nu a rupt gura târgului. Ca dovadă că interesul de promovare este scăzut în tările cu un standard de viață mediu spre ridicat, pentru că problema îi privește pe cei din tările în curs de dezvoltare. Recent am văzut o știre despre foametea din Yemen, unde 80% din populația de 26 de milioane suferă de înfometare, iar imaginile cu oamenii scheletici m-au cutremurat. Suntem în secolul XXI, vorbim de a 8-a generație de telefoane Apple, mașini electrice, explorarea spațiului și totuși, planeta are zone unde rasa umană nu a reușit să își asigure hrana, apa de băut … Ceva nu-i în regulă, cred că globalizarea ar trebui să rezolve mai întâi problemele de pe planeta Mamă a omenirii, înainte de a visa să întâlnească extratereștri.

Referitor la apa de baut, cea potabilă, am o amintire din China, undeva prin Wuyi Mountains, când un coleg chinez m-a invitat să urc cu el pe munte până la un templu budist. Dimineata, la o temperatură de peste 25 de grade în iulie, am pornit printr-o pădure, pe o potecă de pământ să urcăm un deal foarte abrupt. Drumul a fost scurt, cred că nu mai mult de 2 km, însă căldura era sufocantă și umiditatea excesivă ne-a făcut să asudăm incredibil. Am trecut pe lângă un izvor și am vrut să beau apă direct de acolo, însă chinezul a fost de-a dreptul scandalizat de intenția mea. ” Nu e bună de băut, trebuie fiartă mai întâi” Nu m-a lăsat să beau, și tot drumul până la templu am rumegat pe acest fapt ieșit din comun. Sus am cumpărat apa îmbuteliată, desigur, dar mi-este greu de admis că într-un munte apa care curge dintr-un izvor nu este potabilă.

Apa de baut potabila
DrinkableBook

La noi, se spune că după ce sare peste 7 pietre apa e bună de băut de oriunde. Am băut apă din Lăpuș, din toate văile din Munții Maramureșului, din ochiuri de apă din pădure, cu frunze în balta respectivă și nu am avut niciodată vreo problema. Am băut apa din Cascada Cailor la Borsa, din izvorul Bistriței Aurii, la noi nu știu să fie vreo restricție. Așadar, am concluzionat că din acest motiv sunt asiaticii așa mari consumatori de ceai, pentru că toată apa lor trebuie fiartă, așa că simultan mai adaugă ceva ierburi pentru a-i da un gust mai bun. Asta-i logica mea, cred că realitatea practică creează obiceiuri, nu se nasc ele de nebune, din mitologie.

Apa de baut potabila

Cartea pentru apa de baut este un exemplu de altruism real, o soluție ce nu ne privește direct, însă la nivel global ar fi bine să fie disponibilă celor nevoiași, mai ales că are costuri ridicole.

Despre ce vorbesc eu de fapt, contrastele societății ne arată de fapt inegalitatea păturilor sociale și intenția clară de a menține această stare de fapt. Suntem în secolul banilor, după secolul cea urmat Revoluției Industriale. Puterile mondiale au ocupat piatra din vârful dealului și celorlalți le cad doar firimituri de la masa celor înstăriți. Mă tare tem că urmează o nouă rearanjare mondială, la nivel planetar.

Apa de baut potabila
Apa de baut potabila – Drinkable Book

Până de curând cărțile erau desconsiderate, sunt obsolete, tradus poate înseamnă depășite moral. Vor reînvia, veți vedea, dacă nu credeți vizionați firlmul ”The Book of Eli”. Nu pentru partea religioasă, desigur.

S-aveți parte de sănătate și un pahar de apă, oricând vă e sete. Dacă nu apa de baut, poate o cană de înțelepciune.

Apa de baut potabila
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.