Dacă până acum nu ați călătorit în vacanțe cu opțiunea de cazare în locații tip camping înseamnă că nu ați instalat niciodată un cort sau nu ați pășit într-o rulotă. Căsuțele mici, din lemn care sunt ca și confort imediat superioare celor două tipuri menționate anterior pot fi o altă variantă de campare. Denumirea în limba engleză este de Camping Pods. Pod poate fi denumirea de păstaie, teacă, înveliș protector mai dur decât foaia de cort. Lemnul este soluția ce concretizează cel mai simplu și mai firesc această alternativă. Înainte de „89 poate ați fost la Eforie sau la Ocna Șugatag și ați dormit în astfel de căsuțe, care sunt literalmente doar niște corturi din lemn, cu un spațiu restrâns de dormit disponibil.

Nu pot să nu menționez la capitorul stil și camping rulota de pe VW Beetle din 1974 și Glamping-ul.

glamping
corturi pentru Glamping

Geometric, sfera sau cercul au avantaje mari în ceea ce privește ergonomia. Sfera înglobează cel mai mare volum în cel mai mic înveliș, iar cercul oferă corespondentul geometriei în spațiu mutată în plan. Orice formă care apelează la formele curbe este mai eficientă volumetric decât liniile drepte, însă în privința căsuțelor se ridică problema utilizării spațiului, formele rotunde fiind mai greu de mobilat.

Camping Pods se găsesc sub incredibil de multe forme, insula Marii Britanii are locații variate echipate cu astfel de spații mici de cazare, care pun accentul pe costul scăzut și integrarea cu natura. Vizitați un site din Scoția, ca să înțelegeți la ce fac referire. Priveliștea locațiilor care oferă cazare de tip camping nu ar trebui întinată cu construcții mari, din zidărie, iar cei care caută astfel de locații sunt mai puțin pretențioși, apreciind mai mult exteriorul spațiului de dormit.

Ca solutie constructiva cred ca ”coaste” asemănătoare unor elemente folosite la construcții navale, realizate din Glulam, ar putea fi extrem de ușor realizate și apoi îmbrăcate cu siding exterior îmbinat cu lambă și uluc. Apoi coca navei răsturnată cu puntea devenită pardosea în jos și poziționând chila-n sus s-ar transforma totul într-o căsuță primitoare. Nivelul de tâmplărie necesar nu este unul fabulos, ci unul abordabil la nivel de începător. Dacă nu vă iese din prima, schimbați-i destinația și oferiți-o copiilor, ca loc de joacă. Soluții sunt … multe.

Dintr-o discuție anterioară am ajuns la concluzia că un spațiu de cazare mare, cu multe camere poate fi mai ușor gestionat din punct de vedere energetic. Încălzirea de la o sursă centrală ar fi mult mai eficientă.

Oare în acest caz, al unor construcții compacte, foarte mici ca volum, la care izolarea nu ar ridica costuri exagerate, nu s-ar putea să ne apropiem de casele pasive, ca eficiență termică? Costurile realizării unor pereți de 40-60 de cm grosime, pentru un camping pod care să poată găzdui 2-4 persoane n-ar trebui să fie imposibil de suportat financiar. Încălzirea folosind energia solară cu efect de seră ar putea compensa o parte din energie, iar cu soluții de energie electrică provenită de la panouri solare cred că s-ar putea atinge o independență energetică funcțională.

Finisajele interioare și exterioare ar trebui să fie cât mai naturale, vopsele sau uleiuri naturale, pe bază de ulei de in, cum sunt cele de la Painteco. Anul care vine voi aplica acest tip de ulei și promit să revin cu pașii parcursi și experiența proprie în utilizarea lui. În privința construcțiilor de acest tip, chiar am în vedere cum ar fi să construiesc 3-4 astfel de casute, pe un deal care azi nu are utilizare …

Neubau standard
Neubau standard

Corturile sunt deja o nouă opțiune, pentru târguri poți folosi un cort de viking.

Mă gândesc că in Germania, în curând se vor impune standarde de sub 10-15 kWh/(mp an), aproape de stadiul pasiv al unei locuințe, iar noi, cei din România care în 2009 ne-am angajat să construim conform legislației sub 100 kWh/(mp an) suntem departe de aceste deziderate. Poate ar fi bine să reconsiderăm spațiile de care avem cu adevărat nevoie și să micșorăm pe cât posibil volumul construcțiilor viitoare. Poate așa, costurile privitoare la izolarea termică vor fi suportabile și ca urmare vom cheltui mai puțin utilizănd astfel de spații. O primă testare ar fi să alegeți să va cazati pe viitor într-o locație de Camping Pods, să vedeți cum se simte locuitul acolo. Experiența personală este relevantă.

M-am inspirat si de acest Site – PodHouse.

V-am stârnit interesul? Sper măcar să considerați ideile din acest articol între opțiunile viitoare.

Cu drag, de simplitate și minimalism dimensional.