Dacă veți zâmbi când citiți în titlu ”Buda in curte” consider că este o reacție normală, dar dacă vă oripilați, atunci v-aș invita să citiți mai departe pentru că subiectul este real, actual și reprezintă peste 70 % din adevărul locuințelor rurale și 15 % în segmentul urban.

Îmi doresc să reconsiderați acest subiect și să aveți în vedere că nevoile fiziologice sunt o realitate la fel de importantă ca și respiratul sau mâncatul. Dacă ne prefacem că nu există, pentru că nu vrem să vorbim despre acest subiect, cred ca nu face ca buda in curte să fie mai puțin prezentă în cotidian. Vreau să vă prezint o altă perspectivă, mai mult decât aprecierea dezagreabilă a stării de sănatate a populației.

Update 2017 – Citește cum am construit-o noi! Buda din curte – colaborare română-canadiană-belgiană

buda din curte

Vă reamintesc că orice construcție, pe un teren, când ne facem o casă începe prin împrejmuirea proprietății și construcția unei toalete rustice, adică buda in curte, pentru muncitorii de pe șantier. Până când ajungem să instalăm vasul de WC și să-l racordăm la canalizare și sursa de apă, tot buda in curte este soluția pentru ceva ce trebuie făcut zi de zi. Invenția și folosirea acestei utilități este printre cele mai importante realizări ale omenirii, de la facerea lumii încoace și a dus la un avans uriaș în civilizație.

buda in curte

Din lemn se face buda în curte, iar designul ei, poate fi de la o cocioabă până la o anexă drăguță, cochetă, perfect integrată cu peisajul. Vă invit să priviți cu atenție ultima imagine din articol, apoi scrieți un mesaj cu părerea voastră la comment. O poate face oricine, este construcția cel mai puțin pretențioasă, poți folosi doar scânduri, cuie și un ciocan, poți cârpi sau rectifica orice ai făcut greșit.

Sunt curente de natură bio și eco care promovează reîntoarcerea în natură și folosirea unei astfel de construcții situate în afara casei, cel puțin ca experiență de viață. Cine nu a folosit niciodată o privată din curte, înseamnă că nu a gustat vacanța de vară la țară, la bunici, la neamuri sau la oricine care are curte, găini, porci sau vaci și livadă cu poame. Înseamnă că nu a mâncat pită cu untură și boia, sau nu a băut lapte direct de la țâța vacii. Înseamnă că nu a avut balegă între degetele de la picioare, nici praștie din lemn de alun sau zmeu din trestie. Că n-a intrat într-un coteț de găini să adune ouăle.

buda in curteNu mă refer aici la cazurile triste de folosire a unei private insalubre într-un oraș fără canalizare ci la puritatea simplă a vieții la țară. Nu aș discredita și nici nu aș considera existența construcției cu denumirea de buda in curte, ca pe ceva negativ, ci ca pe o experiență în sine. Am o livadă mare, frumoasă și mă preocupă foarte tare amenajarea ei. Am în vedere folosirea tehnologiei, a utilajelor și a sculelor moderne în acest sens, dar mă gândesc și la subiectul de budă în curte, cel puțin pentru o perioadă, până voi ajunge să construiesc o casută de vacantă, cu utilități moderne. Zâmbesc la gândul că pentru băieții mei va fi o experiență greu de apreciat și digerat, atunci când punctul de referință de acasă are apă curentă, saltele și acces la internet. Vreau să îi scot din zona de confort care înmoaie spiritul, să îi învăț să se cațere în copaci, să mănânce poame din comac direct, să facă focul și să frigă slănină, să aibă în suflet și simțire o comuniune cu iarba și pădurea mai bună decât ceilalți copii de oraș. Vreau să le arăt buda din curte și să realizeze simplitatea vieții fără atâta tehnologie. Nu mă gândesc că asta le va fi soarta pe viitor dar nici nu vreau să îi văd vreodată consternați sau blocați de condiții de viață mai primitive.

Am căutat pe net poze cu buda in curte și am ajuns să găsesc imaginea de mai jos care mi s-a lipit de suflet. Poate e greu de crezut că poți aprecia așa ceva ca fiind frumos, dar cred că putem face ceva frumos din orice, chiar și din buda in curte.

buda in curte din lemn
buda in curte din lemn in formă de acoperiș

Din discuțiile cu mulți oameni din generația mea am ajuns să cred că șansa României este de fapt inapoierea în avansul tehnologic care predomină în mediul urban, dar mai ales în cel rural. Curățenia satului, simplitatea lui, naturalul neotrăvit de chimicale, care părea că ne ține blocați într-o zonă de națiune nedezvoltată este azi foarte căutată de străinii care au țara ierbicidată, dezinsectată, otrăvită de alimente frumoase dar fără gust și nutrienți.

Sper să profităm de această șansă, la modul real.

Update 2017 – Citește cum am construit-o noi! Buda din curte – colaborare română-canadiană-belgiană