Pentru blaturi de bucatarie recomand piatra, dintr-un motiv clar care tine de utilitate și practică. Primesc multe cereri pentru oferte de blaturi de bucatarie din lemn, fie stejar, fie alte esențe și prefer să-mi declin competența către alte entități comerciale sau productive. Montajul acestor blaturi de bucatarie e neapărat nevoie să facă parte din oferta completă, pentru că nu sunt piese de serie ci produse unicate, cu dimensiuni și configurații aparte.

blaturi de bucatarie finisate cu ulei de tung

Totuși, am avut parte de întâlnirea cu aceste piese de mobilier, printre membri familiei mele care le dețin ( au ținut cu tot dinadinsul ) ori sunt moștenite din vremuri imemorabile.

Unul dintre ele a fost nou, achiziționat dintr-un magazin de bricolaj, construit tip parchet, însă e doar un strat de lemn lipit pe un suport de aglomerate/conglomerate. Pentru că am scris despre uleiul de tung, îl apreciez și întâmplarea face să fi reușit achiziționarea unui singur litru de pe online-ul românesc înainte ca oferta să se preschimbe în ”doar vrac – 200 kg”, l-am oferit pentru utilizare. A fosta aplicat ca proiect DIY, neprofesionist, urmând sfaturile din Youtube, informații de la prieteni și bunul simț meșteșugăresc românesc.

Rezultatul momentan, pentru că s-a aplicat pe un blat nou a fost surprinzător de frumos. S-au aplicat atunci 3 straturi, cu șlefuire între și 24 de ore timp de uscare. Aplicarea s-a făcut cu pensula și apoi șters cu o cârpă. Din păcate nu am primit imagini cu el de nou, iar imaginile de mai jos sunt cele de acum, după 10 luni de utilizare, nu foarte intensă.

Trag concluzie că e nevoie de o re-aplicare, pentru că pe alocuri s-a șters uleiul din blat și pot apărea deformări ale blatului. Dacă condițiile de utilizare ar fi fost mai frecvente cred că problemele ar fi apărut mai repede și poate chiar mai dramatice.

Al doilea caz este referitor la un blat vechi, din fag, construit similar cu cel de sus, însă protejat anterior cu lac. Lacul s-a crăpat, scorojit și apa, mai ales în zona chiuvetei a intrat în lemn. S-a șlefuit bine tot blatul, fără a se demonta, apoi s-a aplicat ulei de tung, din aceiași butelcuță, în 3 straturi succesive, respectând timpul de uscare și șlefuirea între aplicări. Lemnul a tras ulei ca mâinile crăpate cremă Nivea, și a revenit într-o bună măsură la viață. Menționez că toată operațiunea a fost executată de o domnișoară, singură singurică. Cu un cost minim și efort în doze mari, dar susținut de perseverență, a reușit să îmbunătățească simțitor, durabilitatea și aspectul unui blat, prelungindu-i viața. Acest blat este din masiv, provine din vremurile când nu se prea folosea PAL sau MDF, deci șansele de a mai rezista o vreme bună sunt mari.

Și aici va trebui revenit cu finisaj peste o vreme, dar operațiunea de întreținere periodică este mai ușoară decât înlocuirea. Costul este net în favoarea intreținerii.

Concluzie : chiar dacă recomand blaturile de piatră, pentru că la căldură și umiditate sunt complet inerte, comparativ cu lemnul, pentru cei care țin morțiș să aibă blat de lemn, le recomand să aleagă uleiul, indiferent de natura lui, ca soluție de finisaj, pentru că se poate re-aplica, ca metodă de întreținere periodică. Lacul crapă, este greu de îndepărtat și nu este prietenos cu bucatele ce ajung în gură.

Cu drag, de chef de muncă.