Anterior, în articolul – Finisajul lemnului masiv cu ulei – am prezentat uleiul de tung pentru prima dată.

De atunci am primit apeluri și emailuri nenumărate de la persoane interesate de acest finisaj, pentru partea lui ecologică. Am indicat mereu aceeași sursă de cumpărare, însă am înțeles că din păcate, nu mai au la cantitați mici, de 1 kg. Este important ca uleiu folosit să fie pur, fără aditivi de polimerizare. De asemenea ar fi bine ca uleiul folosit spă nu fie rafinat, sau măcar simplu rafinat. În ceea ce privește alergiile, care sunt astăzi la modă mai ceva ca și cancerul am citit că extragerea uleiului din nucile copacului de tung, anulează componenții care dau alergii la nuci și derivate de nuci. Cu condiția să nu folosiți pentru diluarea lui nici un fel de solvent, nici terebentină, nici petrol, care sunt cele mai uzuale, veți obține un produs total ecologic și Food Safe. În română e mai greu de scris.

Pentru renovări, uleiul de tung, aplicat ca la carte, este cloșca cu ouăle de aur, dar procesul, clasic, după metoda tradițională nu se pretează celor ce funcționează doar în viteză. La fel ca vinul, are nevoie de timp, iar termenul de finalizare a aplicării finisajului cu ulei de tung este de ordinul săptămânilor.

Aici aveți prezentat rezultatul renovării unui dulap vechi, de mobila antică cu ulei de tung.

ulei de tung
Dulap vechi recondiționat cu ulei de tung

Procesul de aplicare implică următorii pași:

 1. Curățarea suprafețelor de lemn cu diverse granulații de șmirghel, până la 180-200
 2. Îndepărtarea prafului și a firisporului înainte de aplicarea uleiului
 3. Verificarea uleiului înainte de aplicare dacă nu a format crustă la suprafață, caz în care nu se va folosi acel ulei pentru că a râncezit.
 4. Aplicarea primului strat de ulei de tung, folosind o cârpă din bumbac, fără fire destrămate, sau dacă e cazul împachetarea cârpei pentru a nu avea fire care pot lăsa urme.
 5. Uleiul se aplică începând cu colțurile cele mai inaccesibile, pentru a evita atingerea accidentală a suprafețelor deja tratate
 6. Aplicați uleiul prin mișcări de du-te / vino de-a lungul fibrei
 7. Puneți ulei întotdeauna pe cârpă, nu direct pe lemn. Chiar dacă pare un amănunt neglijabil, vă va ajuta să obțineți suprafețe uniform impregnate.
 8. Aplicați primul strat cu grijă, uniform pe întreg obiectul de lemn.
 9. Lăsați să treacă minim 24 de ore pentru uscare, într-un spațiu ne-ventilat, cu temperatură ambientală normala, de 20 de grade Celsius.
 10. Uleiul trebuie să se usuce perfect între cele două aplicări succesive și e nevoie de minim 3 straturi pentru a obține un finisaj calitativ. Orice strat suplimentar va ajuta foarte mult. Unii meșteri recomandă aplicarea de 6-7 straturi și cred că se referă la obiectele produse în interes propriu.
 11. Folosiți o hârtie abrazivă extrem de fină, granulație 300 e ok, pentru a freca întreaga suprafață pe care s-a aplicat ulei, înainte de aplicarea celui de-al doilea strat. Daca la frecare obțineți un praf alb, atunci stratul anterior este uscat și puteți continua. Dacă rezultatul frecării este un material gumat, opriți-vă și acordați stratului anterior mai mult timp pentru uscare. Timpul îndelungat de uscare este un indiciu bun privitor la caltatea uleiului, doar în recipientele care conțin ulei de tung aditivat sau diluat se introduc agenți de grăbire a uscării sau a polimerizării. Uleiul de tung nu se usucă ad-literam, ci are nevoie de contact cu aerul, cu oxigenul pentru a polimeriza natural, asta înseamnă că în interiorul masei uleioase se produc schimbări chimice proprii procesului de polimerizare care produc întărirea suprafeței acestuia sub forma unui lac neted, lucios.
 12. Nu vă facți griji în privința frecării cu șmirghel dintre straturi nu veți pierde luciu final.
 13. Doar după ce ați așteptat suficient și stratul anterior s-a uscat și l-ați șlefuit, treceți la aplicarea unui nou strat
 14. Rezultatul final, după aplicarea a cel puțin 3 straturi trebuie să fie similar cu al unui lac obișnuit, perfect ecologic, să nu se îngălbenească în timp, impermeabil, rezistent la agenții naturali de corodare cum sunt sucurile citrice sau lichidele alimentare ca vin sau cafea, și să păstreze o anumită flexibilitate în timp.

Sper să încercați măcar o dată, în regie proprie, pentru uzul propriu un astfel de finisaj, eu vi-l recomand mai ales pentru fundurile de lemn sau bolurile din care consumați alimente. Pentru lingurile de lemn este mai mult decât indicat.

Aveți aici și un videoclip de pe Youtube despre ce și cum, eu personal nu aș recomanda șlefuirea peste suprafața ne-uscata dată cu ulei, dar fiecare face cum consideră. Nu sunt un specialist, doar sper să inspir ca cei interesați să se documenteze și mai mult.

Documentar Video pentru aplicarea uleiului de tung

S-aveți spor la tot ceea ce v-ați propus să faceți !

Image credits goes to Canadian Woodworking