Din secretele tâmplăriei 3 | Rașcheta manuală

rascheta manuala rascheta de vopseluri
rașchetarea vopselei vechi - secretele tâmplăriei
Indepartarea vopselei de ulei

Am în minte unealta principală pentru refacerea unui finisaj reprezentat cel mai clar prin rașcheta manuală. E adevărat, au trecut vremurile în care munca era grea și se făcea de mână întotdeauna. Partenerii externi totuși întreabă întotdeauna dacă este handmade sau machinery. Se pare că ceea ce rezultă dintr-o mână pricepută este inegalabil, la nivel de percepție. Imperfecțiunile unice ale finsajului manual de calitate sunt acel surplus de valoare care face diferența între mai multe ateliere de tâmplărie.

Pentru finisaje excepționale, o fază de lucru presupune băițuirea lemnului și rașchetarea cu o rașcheta manuală ulterior. Apoi se aplică din nou alt baiț, ca la parfumuri, nota de mijloc, urmând apoi stratul final și lacul. În același timp, rașcheta manuală este utilizată întotdeauna în prima fază a restaurării unui obiect de mobilier din lemn. Îndepărtarea stratului vechi, de vopsea de ulei sau lac și baiț sau patină se face prin rașchetare. Procesul este similar unui decojiri pe straturi subțiri a suprafeței lemnului impregnate cu material de finisaj. Lemnul are uimitoarea proprietate de a se arăta nou, sub stratul superficial de cățiva milimetri, 1-2, nu mai mult.

slefuitor electric si rașcheta manuala - secretele tâmplăriei
Slefuire sau raschetare
Rașcheta manuală - secretele tâmplăriei
rascheta de vopseluri – Rașcheta manuală

Dacă piesa de mobilier a fost tratată cu substanțe de curățare pe bază de silicon sau ceruită, aveți mari șanse ca finisajul cel nou să nu ”prindă” peste fibra lemnului. Lemnul impregnat cu silicon, care trece prin lac și pătrunde în lemn destul de adânc reacționează ca și cum ați vrea să ungeți ulei peste apă. Adică lacul va ”fugi” de pe lemn. Nu degeaba bătrânii foloseau produse naturale pentru îngrijirea mobilei.

După rașchetare, care necesită atenție și îndemânare, dar este și obositoare, fiind nevoie de forță fizică reală pentru această operațiune, urmează șlefuirea suprafeței în vederea pregătirii lemnului pentru aplicarea straturilor de finisaj. O precizare importantă ar fi că trebuie întotdeauna să ”tragi cu rașcheta” de-a lungul fibrei lemnului, nu transversal, pentru ca se poate rupe fibra, arătând franjurată. Dacă rașchetați o suprafață băițuită, veți obține un finisaj la care fibra va fi foarte bine evidențiată de baițui pătruns mai adânc în lemn. Un secret ar fi folosirea ca baiț de contrast a unei soluții de smoală diluată în diluant petrolier. Sau puteți folosi lichidul obținut la primul articol din această serie.

Un model electric de sculă ce face o parte dintre operațiunile de dăltuire ar fi cea de la Arbortech de mai jos, dar rezultatele ar fi oricum diferite față de cele manuale.

Am să revin cu detalieri pe direcția finisajului antichizat în următorul articol.

Cu drag, de modă veche

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Din secretele tâmplăriei 3 | Rașcheta manuală 15
slefuitor electric si rașcheta manuala
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.