Mă bate gândul de o vreme bună să încep o nouă serie de articole, cu caracter practic, în care sa explic, simplu și pe întelesul celor ce iubesc meșteritul o parte din secretele tâmplăriei. Imaginile din fabrică nu vor lipsi, idei pentru acasă, pentru detalii mărunte de execuție sau soluții largi pentru practica mai de anvergură. Nu-s doct în această meserie, nici nu pretind, doar îmi crește sufletul la gândul că tocmai mi-am achiziționat un garaj și ar trebui să aibe dimensiuni de hală pentru ca să cuprindă toate ideile mele. Pe care aici am ales sa le împart cu voi.

Antichizarea stejarului

finisaj stejar - antichizarea stejarului

Fabrica de mobilă va fi sursa principală a articolelor și a imaginilor, locul de unde sper ca talentul de fotograf pe care nu-l am să poată fi compensat de entuziasmul cu care abordez această nouă direcție.

Pentru început, o metodă de învechire/patinare a lemnului de stejarIron Buffing în engleză – cu efect de evidențiere a fibrei lemnului ce se poate descrie aproape în analogie cu un efect 3D pentru lemn.

finisaj stejar - antichizarea stejarului

Finisajul presupune aplicarea pe suprafața gata șlefuită si pregătită a unei soluții care se prepara astfel :

Ingrediente:

  • oțet de vin alb + sârmă pentru vase și cuie. Se degresează extrem de bine fierul sau se pot utiliza piese noi, dar și acelea degresate de orice produs uleios, impurități organice, vreau sa spun ”curat lună bec”. Într-un recipient de plastic, cu fundul plat, se lasă câteva zile să se ”macereze” fierul în oțet. Cu căt este mai fină sârma din împletitură, cu atât efectul de dizolvare va fi mai puternic. Se filtrează apoi soluția, pentru a elimina părțile metalice, bavurile sau pilitura rezultată.

sarma de vase finisaj stejar

Cu o pensulă deasă se aplică pe lemnul curat soluția în mai multe straturi. Efectul nu este unul de vopsire ci mai mult de impregnare. Lemnul se schimbă la față într-un mod miraculos, textura fibrei se evidențiază și culorile pot parcurge o paletă largă de nuanțe, de la cenușiu de cărbune, maro-roșcat ca și de ceai cu efecte albăstrui, roșii sau portocalii nemaivăzute, până atunci la lemnul de stejar masiv.

Taninul propriu lemnului de stejar reacționează chimic cu aceasta soluție și produce în general nuanțe de gri, mergând spre negru, după aplicarea mai multor straturi concomitente. Efectul final este de tratament antichizant, de îmbătrânire a lemnului, iar imaginația vă poate creea rezultate extrem de surprinzătoare.

Alegeți căte straturi doriți sa aplicați și acordați-i lemnului timp sa reacționeze. Antichizarea stejarului are legătură cu taninul natural conținut de lemn. Finisajul este mai pretențios pentru suprafețe mari (parchet) și mai ușor de realizat pe suprafete mici (mâner de cuțit). Ulterior, după stabilizarea culorii puteți proteja lemnul băițuit astfel cu un lac protector, recomandabil unul poliuretanic.

finisaj stejar - antichizarea stejarului

antichizarea stejaruluiantichizarea stejarului

Merita încercat, poate vă descoperiți o nouă pasiune.

Cu drag, de modă veche și mână iscusită.