Wishbone Chair – CH 24- Hans Wegner – model de referință istoric

Pune-ți o dorință, însă nu rupe osul - elementul central al spătarului dintr-un scaun celebru

Wishbone Chair

Danish design este referința spre care mă îndrept când vorbesc despre segmentul Premium al fabricanților de mobila, iar Wishbone Chair face parte din panoplia nemuritoare a reperelor față de care ne raportăm cu toții aceia care prelucrăm lemnul. Să exporți mobilă sau mobilier în Danemarca este ca și cum ai vinde castraveți grădinarului. Am făcut-o, însă nivelul de calitate cerut a fost un deziderat chinuitor de ridicat ca barem.

Carl Hansen Son CH 24 WishBone Chair

Citind despre Hans Wegner – relativ recent pierdut dintre noi – după o viață de 93 de ani și despre Wishbone Chair, scaunul aflat în producție neîntreruptă de 80 de ani am apreciat răspunsul oferit de creator despre filozofia școlii pe care o reprezintă:

”Many foreigners have asked me how we created the Danish style …”

Wegner once said.

“And I’ve answered that it was a continuous process of purification and of simplification – to cut down to the simplest possible design of four legs, a seat, and a combined back- and armrest.”

Hans Wegner

Purificare si simplificare, reducerea designului la minim folosind 4 picioare, un șezut și combinația de spătar și brațe – asta e tot. Să împopoțonezi, să pierzi esența ascunzând-o după adaosuri cu detalii multe e ușor. E dificil să ai 2 linii și să zice – Ce frumoooos ….!!! În schimb obții recunoaștere internațională, peste veacuri, iar forma acestui scaun prinde privirea oricărui cunoscător mediu într-ale lemnului.

E nevoie de peste 100 de operațiuni distincte de prelucrare a lemnului pentru a produce un Wishbone Chair.

Nota distinctivă din designul acestui scaun este piesa centrală a spătarului, asemănătoare osului iadeș. Dorințele puse atunci când rupi acest os se îndeplinesc tuturor copiilor când învață magia de la părinți. La acest scaun nu se rupe nimic, cred că oamenii mari se bucură de amintirea copilăriei de fiecare dată când îl folosesc.

Șezutul scaunului este fabricat din Laced Paper Rope. Laced înseamnă împletit, diferența dintre șnur de hârtie împletit sau neîmpletit (unlaced) este sesizabilă. Scaunul original are varianta împletită și puteți diferenția astfel un scaun Wishbone Chair original față de unul copiat. Oricum, la valori între 500 și 1000 GBP per bucată, noi, produse anul acesta, parcă nu ai vrea să te ia cineva în balon că ai un fake când tu pretinzi că sunt originale.

Să nu discreditați șezutul din hârtie împletită, după WWII materialele nu erau la discreție și se folosea cu cap și ingeniozitate orice resursă disponibilă. Un Wishbone Chair cu șezut original poate rezista până la 50 de ani, abia după aceea e nevoie de înlocuirea acestuia.

Așa afli diferența dintre cele două tipuri de șnur de hârtie:

Site-ul celor de la Skandium mi-a fost baza de inspirație.

Hans Wegner - Wishbone Chair
 Hans Wegner – Wishbone Chair
Carl Hansen Son CH 24 WishBone Chair
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.