Uși din lemn masiv – Stilul French

Usi stil French de separare a doua incaperi Usi stil French de separare a doua incaperi

Când spun ușa mă gândesc automat la una din lemn masiv, nu de metal, nici de sticlă.

Definiția conform Wikipedia a unei uși e superbă:

Structura mobilă folosită pentru a închide sau a deschide o intrare, constând în general într-un panou ce se mișca pe balamale, atârnă, culisează sau se rotește într-un cadru.

Dupa pătura de la cort, în momentul în care omul și-a construit adăposturi din structuri permanente, lemnul a fost primul material folosit pentru a fabrica ” o structura de închidere-deschidere a intrării”. De atunci s-a păstrat fără încetare această conveniență și astăzi cu toate ca au apărut alte materiale pentru uși, lemnul rămâne preponderent și preferat/preferabil pentru uși. Fie de exterior, fie de interior.

Stilul French definește ușile duble, din doua panouri separate, simetrice, cu spații vitrate. Nu au rama verticală pentru desparțire pe mijloc, sau mai corect termenul ce descrie stâlpul de consolidare este „mullion”. Cele doua părți sunt împerecheate și împărțite în parte activă, cea care se deschide cel mai des si pasivă, cea care de regula ramâne blocată. Feroneria de închidere este cunoscută sub denumirea de „bolt Espagnolette”, adică manevrareea unui singur levier pune în mișcare o bară rotunda ce se încastreaza în blocajele montate în partea superioară și inferioară a medianei centrale.

Nu trebuie să provină din Franța ca sa se numeasca așa, trebuie sa corespundă unui tipar anume. Ușile ca și componentă din partea de design interior sunt cel puțin neglijate, nemeritându-și soarta, având în vedere ca e o piesa pe care o manevram zi de zi de câteva ori, cel puțin.

Usi stil French de separare a doua incaperi
Uși stil French de separare a doua încăperi
Usi glisante din stejar - French Style
Uși glisante din stejar – French Style
Usi de exterior cu balama, culisante - stejar
Uși de exterior cu balama, culisante – stejar

 

Cu drag, de modă veche.

Usi glisante din stejar - French Style
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    cum pot sa intru in posesiea unui tachim de lemn

  2. #2 Comentariu nou

    Referitor la exporturile de lemn: eu as interzice prin lege exportul de busteni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.