Ușă glisantă în perete – Pocket door în engleză

ușa glisantă în perete

Poți apăsa pe clanță și să împingi ușa, care se va roti pe balamale în jurul unei axe verticale sau poți prinde de un mâner și mișca o ușă glisantă care dispare în peretele unde normal ar fi balamalele.

ușa glisantă în perete

Normal … e un cuvânt cu multe înțelesuri, ce e normal este de fapt ceva des întâlnit, un fapt sau un obiect familiar, a cărui normalitate este definită de oameni și zone de pe acest glob în mod diferit. La noi nu e uzual să ai o ușă glisantă, montarea pe balamale pare cea mai firească, pentru că am crescut și voi și eu cu acest tip de deschidere. Nu e nici anormal să vrei ceva atipic zonei noastre, ține de deschiderea vederilor fiecăruia dintre noi și de posibilitățile de abordare a subiectului.

ușa glisantă în perete

Ieri am descoperit mai multe branduri europene care oferă acest tip de soluții pentru o ușă glisantă, cu kituri de montaj bine puse la punct.

Eclisse, Scudo, Scrigno, poate mai sunt si altele. Majoritatea au reprezentare puternică pentru UK, însă în restul continentului european cu greu îi găsești, căutând traduceri de la Pocket DoorSystème coulissant pour porte escamotable ar fi în franceză. Rezultatele din franceză duc însă și peste ocean, în Canada și acolo sistemele diferă mult.

Trebuie menționat că am găsit și în România soluții pe un site care a prins această nișă și montează sisteme Eclisse combinate cu panouri Porta Doors. Mi se par foarte complicate, până la urmă tot sistemul se compune din: Casetă încastrabilă în perete, care se montează odată cu construcția peretelui, urmând ca după finisaje să fie montată o foaie de ușă cu sistemul de culisare și blănurile de pe tocul ușilor. Ușor, un sistem din ăsta te duce la 2500 de lei, care este un cost semnificativ. Menționez că recent am văzut uși din stejar la reducere într-un magazin de bricolaj pe la 800 de lei, foaia cu tot cu toc.

Revenind la canadieni, site-urile de acolo sunt greu accesabile, de exemplu HomeDepot nu permite IP-urilor de Europa să îi viziteze. Totuși sunt multe imagini în Google care arată casete din lemn simple, rame din lemn de rășinoase, ranforsate cu metal pe alocuri sau chiar fără. Am găsit site-uri cu sisteme de DIY și filmări ale unor montaje relativ simple, cu materiale de lemn, de bază. Convingerea mea este că se poate construi o ușă glisantă în perete, cu puțină străduință, cu 50 % mai multă muncă și cu 80 % reducere cheltuială.

Scriu aceste rânduri pentru tine cititorule și pentru mine, să nu uit și să mă întorc aici când voi căuta resursele de schițe sau imagini. Am de gând să cumpăr o șină Geze Rollan, de pe Amazonul nemțesc, un sistem de ghidare cu role la sol și să construiesc prima ușă glisantă în perete la livadă, în cabană. Foaia ușii am să o plachez cu lambriu, să fie relativ ușor de montat. Sper să iasă bine, o să filmez procesul de montaj cu camera de construcții, și revin cu un nou articol.

Uite aici stil de lucru, rezultatul cred că este totuși bun:

Am văzut și auzit astfel de sisteme bricolate și la noi, cu performanțe decente, spre mulțumitor, realizate unele chiar înainte de ’89. Nu afirm sub nici o formă că sistemele uzinate, în loc de cele bricolate sunt opțiuni rele, doar costul lor mi se pare (încă) prohibitiv. Montajul este o școală a muncii și necesită experiență, iar utilizarea kiturilor furnizate de producătorii mai sus menționați aduce cu siguranță plus calitate, prin detaliile de accesorizare ce nu-s disponibile meșterului de rând.

Pe mine mă bate gândul să mi le fac singur – Ușă culisantă în perete – ramă din lemn

Inventivitatea este totuși subapreciată, nația asta excelează la a găsi soluții alternative.

S-aveți trai bun, sănătate nesfârșită!

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn
ușa glisantă în perete
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.