Masa de taverna este masa din stejar Rustic

masa de taverna masa de taverna model Rustic

Gata, am reușit să găsesc explicația completă pentru stilul constructiv al mesei model Rustic, aflată în producția noastră. Masa de tavernă este cea mai grăitoare personificare a acestei mese constrută robust, simplu, din lemn masiv de stejar.

masa de taverna
masa de taverna model Rustic

Soliditatea construcției și rezistența naturală a stejarului contribuie decisiv la încadrarea acestei mese în stilul de masa de tavernă. Mi-am consumat 30 de minute să mă documentez despre taverna și însemnătatea acestei locații, originile și particularitățile ei, timp petrecut savurând plăcerea documentării.

Jan Steen - Revelry at an Inn - WGA21761.jpg
Jan Steen – Revelry at an Inn – WGA21761” by Jan Steen (1625/1626–1679) – Web Gallery of Art:   Image  Info about artwork. Licensed under Public Domain via Commons.

Cuvântul este derivat din latinescul tabernae, un loc cu semnificație majoră pentru Imperiul Roman. Se pare că originea este Grecia Antică unde o tavernă era desemnată a fi una dintre locațiile adiacente unei piețe, cu funcțiune de grajd și adăpost pentru călători, ocazie cu care puteau servi vin și bere sau mâncăruri bazate pe carne fripta. Dacă ar fi de luat în calcul și termenul inn, atunci locația respectivă ar avea și camere pentru a servi de popas peste noapte pentru pribegii acelor vremuri. Inn se apropie mai mult de han în terminologia românească, iar taverna este neaoșul crâșmă.

masa de taverna
masa de taverna model Rustic

In acele vremuri de dinainte și de după Cristos, dezvoltarea urbană impunea automat și apariția unui număr tot mai mare de taverne, fapt care pentru mulți istorici era un indicator de creștere economică, antemergătorul agenției de rating Standard&Poor, în varianta de echipare cu ciomag și fără curs de schimb al monezilor de aur. Glumesc.

Călătorii acelor vremuri erau feluriți, cu o condiție fizică mult mai bună decât a urmașilor de azi, moderni, mobilierul și accesoriile necesare echipării unei taverne trebuiau să fie extrem de robuste și să suporte tratamente deloc blânde. Mai jos sunt câteva exemple de modele cu denumirea modernă de mese de tavernă moderne, însă mâ îndoiesc că ar fi putut suporta echipamente de călăreți, arme sau greutatea unui pumn de om supărat și flămând. Aici … revenim la masa Rustic, care sunt convins că ar fi putut să corespundă unor utilizări ca cele descrise mai sus. Soliditatea construcției dar și ușurința de montare sunt apanajele acestui model care datorită închiderii ramei de structură cu elementul dintre picioarele in formă de H, ajunge să prezinte o rigiditate sporită.

masa de taverna
masa de taverna model Rustic

Derivațiile moderne ale meselor de taverna sunt reinterpretări mai filiforme pentru forma inițială, cu aspecte estetice mai elevate, picioare strunjite și blaturi mai subțiri.

Treaba e simplă, mobila produsă de noi este robustă, solidă, în stil nordic, cu linii drepte. Aproape toate produsele se bazează pe calitatea materialului și a execuției, pe simplitate ca factor estetic și pe stejar ca bază de plecare în aprecierea generală. Finisajele și culorile sunt disponibile ca alegere fără modificarea costurilor, iar nivelul calitativ este similar cu cel pe care îl livrăm la export. Încercăm și ne dorim să păstrăm tradiția veche a tâmplarilor orientați spre partea practică, reproducând modele de mese și scaune care au trecut testul timpului.

Acest produs poate fi văzut aici – Masa Rustic.

Alte modele de masa de taverna:

model de masa cu baza Stretcher
masa de taverna cu baza in forma de H
masa in stil colonial american
masa de taverna in stil colonial american
masa de taverna
Masa de taverna model Salisbury
masa de taverna
masa de taverna model Willis and Gambier

Gratis și benevol, menționez Taverna Sârbului ca fiind locul cel mai drag sufletului meu să iau masa când ajung în București. Abia aștept să ajung în Timișoara să îi vizitez și acolo.

Cu drag, de vremuri frumoase de odinioara.

masa de taverna
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.