casa de lemn sau casa de caramidaEste uluitor cat tin romanii la casele din caramida. Desi piata occidentala suspina dupa cea din Romania, noi nu renuntam la zidarie cu una cu doua. Ofertele pentru o structura de lemn care se fac de mai bine de 5 ani sunt, as spune eu, irezistibile atat ca si calitate cat si ca pret. Dupa ani si ani de marketing, romanul inca se  intreba… Bine, bine,dar cat tine o casa de lemn? Raspunsul e cat se poate de clar…. 200 de ani este destul?
Americanii  adora casele de lemn si nu au nici o problema in a locui in ele, ba chiar mai mult cumpara case vechi de 200 de ani pentru a le reconditiona.
Personal, o casa de lemn cu doua starturi de OSB si cu vata minerala intre, mi se pare mai primitoare si mai calduroasa, atat estetic cat si tactil. Dar eu astazi nu voi scrie despre ce imi place sau nu imi place mie, ci impreuna vom analiza obiectiv, avantajele si dezavantajele constructiilor atat de lemn, cat si a celor „ in rosu”

Avantaje

Casa de lemn

 1. Se construieste cu o viteza fascinanta, practic vezi de la ora la ora cum se construieste
 2. Necesita fundatii mai mici deoarece se considera constructie usoara
 3. Peretii sunt rezistenti la seism fapt important in Romania.Se comporta practic ca niste grinzi uriase de 2.5m
 4. Instalatiile se pot monta in pereti si se pot modifica destul de usor in caz de schimbare
 5. Costuri reduse

Casa cu zidarii – caramida, boltar

 1. Inertie termica buna – dupa ce s-a incalzit casa in timpul iernii peretii redau caldura inmagazinata si pastreaza astfel mai mult timp caldura, dar asta in cazul in care s-a optat pe pereti grosi, nu zidarie subtire cu polistiren pe fatade
 2. Casa “vesnica” – important pentru romani
 3. Se pot construi mai multe nivele
 4. Siguranta la foc

Dezavantaje

Casa de lemn:

 1. Un grad ridicat de risc in caz de incendiu: Desi cei care se ocupa de constructia unei astfel de case, sustin ca lemnul este tratat si rezista la incendii, lucrurile nu stau tocmai asa. Intr-adevar lemnul folosit la constructuia caselor, este tratat ignifug, doar ca acest lucru este facut destul de superficial la noi in tara.
 2. Un grad ridicat de risc la inundatii: In cazul unei inundatii serioase, precum spargerea unei tevi, un robinet uitat deschis etc, lemnul se imbiba de apa si apar probleme serioase cu mucegaiul.
 3. Izolatie fonica slaba: O problema unanim acceptata de sustinatorii acestui tip de constructie este scartaitul. In timp, lemnul se lasa, se umfla in diferite zone si de aici apar problemele cu scartaitul podelei, un zgomot destul de enervant. Pentru casele cu etaj, zgomotul de la etaj este amplificat destul de tare la parter, ceea ce este chiar suparator.
 4. Valoarea unei astfel de constructii scade foarte mult in timp: Datorita faptului ca in tara noastra oamenii inca au indoieli foarte mari legate de casele din lemn, acestea vor fi foarte greu de vandut. Daca ti-ai construit o casa pe structura din lemn si din diverse motive doresti sa o vinzi (nu neaparat ca esti nemultumit de calitatea constructiei), vei intampina dificultati mari si te vei lovi de preconceptia oamenilor legata de acest tip de constructie, indiferent de cat de buna sau rezistenta este.
 5. Nevoia constanta de reparatii: O casa din lemn necesita mai multa atentie in timp, fata de alte constructii. La un interval de 5-10 ani trebuiesc facute diverse reparatii, in special la acoperis.

Casa de Caramida:

 1. Fundatii mari si grele. Daca terenul e bun, se ingusteaza fundatia dar tot mare este. Daca terenul e prost se lateste fundatia, in rest mai conteaza unde este adancimea de fundare buna
 2. Volum mare de zidarii in cazul in care nu se doreste termoizolatie suplimentara
 3. Volum mare de manopera in cazul in care se doreste termoizolatia suplimentara
 4. La zidariile de caramida cu gauri, costuri mari la instalarea sliturilor in perete pentru instalatie electrica, sanitara, incalzire din cauza ca se sparge caramida la nivelul gaurilor verticale in fel si chip si presupune mult mortar la refacere, plus in zona respectiva zidaria nu mai are aceeasi capacitate termica fiind subtiata.
 5. Necesita mai mult timp de executie avand in vedere timpii de asteptare a betoanelor care trebuiesc lasate sa se usuce.
 6. Plansee de beton care inghit tone de fier si se executa foarte lent fata de planseele de lemn.