Soba eficientă cu gură de aer exterior

soba eficienta la cabana

Despre soba eficientă am tot vorbit prietenilor mei, celor care dețin terenuri și intenționează să facă ceva de locuit unde să se încălzească cu lemn. Celor care vizitează cabana noastră, acum că este într-un stadiu cât de cât prezentabil le dau detalii despre cum funcționează soba noastră și de ce e important să aibă gură de aer exterior pentru ardere.

soba eficientă la cabana

Trăgând linie, cred că oamenii aud, nu neapărat ascultă și îi preocupă prea puțin să înțeleagă. Ce mare brânză e o sobă eficientă? Mda, a crescut gazul, pare să fie nasol, poate fi chiar rău de tot, poate nu se adeverește, poate face Guvernul ceva, o subvenție, poate e cald și iarna asta …

Pe mine mă preocupă inepția folosirii greșite a unui sistem, și perpetuarea unor erori de utilizare care duc la rezultate slabe, proaste chiar, acceptate ca normale și astfel folosim mult lemn, ineficient, într-un proces chinuitor de a ne încălzi ducând astfel la scăderea aprecierii asupra unei soluții ce ar putea fi salvatoare.

Comoditatea … ca să-i spun frumos, lipsa de interes, nepăsarea sunt aici parte din expresia prea binele e dușmanul binelui.

Am găsit un clip unde explică concluziile mele după folosirea la cabană de mai multe ori a sobei eficiente Pluto de 5kW. Aș atrage atenția mai mult asupra concluziilor scrise.

  • Focul nu trebuie să ardă cu vigoare mare, nu e nevoie să genereze căldură cu temperatură ridicată, mai ales într-o sobă de fontă
  • Aerul pentru ardere se reglează prima dată prin închiderea ușii, apoi prin șuberul din spate
  • Hornul nu trebuie să scoată fum gros, vizibil, odată ce a intrat în regim.
  • Un semn al arderii corecte este fumul foarte subțire, ca un abur.
  • Dați-i timp spațiului să absoarbă căldură, o sobă eficientă din fontă nu este aerotermă.

Am stat în fața sobei și am derulat toate gândurile pe care vreau să vi le spun, cred că cel mai bine era să scriu acolo articolul. Ne-am asigurat cu lemn din toaletările de peste vară, e uscat ca iasca, o plăcere să îl pui pe foc.

Soba Eficientă GlobeFire Pluto 5kW + Cos de fum Leier D160/5 m

Am scris despre parcursul construirii acestei sobe Încălzire cu lemne – 2022 – soluția de back-up și Am construit un coș de fum și am montat o sobă de fontă la cabană

Sper să aibă tot mai muți parte de bucuria asta. Se poate face totul în regie proprie. Ajungem la paradoxul biciclistului care este dăunător economiei ….

soba eficientă la cabana
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Tot respectul pentru tot ce ați realizat. Îmi plac mai mult sobele din fontă de la pefoc.ro.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.