Sunt tot mai încântat de numărul mare de ateliere mici de tâmplărie care apar și din care ies minunății fabricate din lemn. Canalele de Youtube a meșterilor ajunși celebri sunt sursa de inspirație pentru mulți, pentru că meșterii locali autentici sunt relativ reticenți să împărtășească din cunoștințele lor. O sumă de factori face ca ateliere mici deținute de tâmplari trecuți de prima tinerețe, poate și de a doua, să aibă scule antice, funcționale e drept, care corelate cu priceperea limitată a meșterului pot oferi unui ucenic bazele startului în această meserie, însă cred că se remarcă o învechire a aplicațiilor în care acești meșteri au expertiză. Cei ce urmează să devină tâmplari trebuie să reușească să sorteze informațiile și să combine noul cu vechiul, folosind un simț aparte pe care nu-l dodândesc de nicăieri și care va face diferența între reușită sau eșec.

ateliere mici

Un atelier deținut de un meșter bătrân e ca și în cărțile vechi din bibliotecă, locul unde găsești informații prețioase, certificate de experiența unor oameni care au lucrat efectiv. Timpurile de azi însă pun la dispoziția celor ce prelucrează lemnul în ateliere mici alte scule, alte solicitări din partea clienților și alte materiale cu care se pot desfășura. NImeni nu poate emite un standard pentru echiparea unui atelier de tâmplărie, cu scule și utilaje, însă baza prelucrării primare este formată cam din același mașini:

  • circular
  • abricht cu grosime
  • masă de șlefuire (șlaif) sau tambur manual
  • fierastrău panglică vertical
  • freză

ateliere mici

Aceste scule au tot felul de variante și în funcție de spațiul de care meșterul dispune, corelat și cu posibilitățile financiare, se pot găsi soluții între utilajele noi și utilajele second hand, care să permită un rezultat final pozitiv. E important pentru cei care doresc să pornească pe acest drum să înțeleagă că în funcție de segmentul de produse finale pe care vor să le producă se impune o dotare pe măsură și în conformitate cu rezultatul scontat. Există de asemenea o diferența foarte mare între ateliere mici cu destinația hobby sau cele cu rentabilitate financiară suficientă care să permită traiul din practicarea acestei meserii.

Ateliere mici – imagini

Când am scris la finalul articolului despre BIFE SIM 2017 că există speranță de bine, mă refeream la mișcarea legată de lemn ce include atât clienții care vor piese unicate cât și oameni care vor să facă din lemn mai mult decât un hobby. Simt din comentariile de pe blog că este interes atât pentru practicarea meseriei cât și pentru achiziționarea de produse unicate.

Dintre comentariile primite la diferite articole va menționez doar doua:

Ok… Imi incep mesajul asa. De doua luni de zile m-am inscris la un curs de tamplar/dulgher/parchetar si fac practica la o fabrica de mobila. Ideea e ca eu vreau tare mult sa creez mobila si sa restaurez/reconditionez si de asemenea sa antichizez. Insa cursul ba se tine, ba nu se tine, ba vine profesorul, ba nu vine, iar practica incepe sa-mi devina aiurea, fiind intr-o fabrica, ceea ce inseamna productie de masa, nu ma lasa sa experimentez sau sa lucrez ce vreau sunt doar baiatul din spatele unui utilaj… si am impresia ca stagnez. Am inceput sa trimit mesaje pe la ateliere de restaurare, insa nimeni nu-mi raspunde. Problema e ca nici nu dispun de bani sa-mi deschid propriul atelier in care sa lucrez dupa voia mea si sa invat dupa tutoriale pe youtube. Deci intrebarea mea ar fi, cum as putea evolua, ce cursuri serioase as putea urma sau pe cine sa contactez sau ce sa fac ?
Va multumesc!
O seara placuta!

Inteleg cu ce se confrunta cel care a scris comentariul de mai sus pentru că și eu am primit un raspuns ciudat la detaliile cerute pentru un curs de calificare tamplar/dulgher –  2 saptamani de teorie și hartie rezolvată de undeva pentru partea practică. Așa ajungi să deții atestat de meseriaș.

Salut, eu sunt din Bucuresti, de vreo doi ani m-am mutat la casa, in afara orasului si am descoperit ca imi place sa lucrez cu lemnul.
As vrea sa invat mai multe si sa intru intr-un atelier de tamplarie, dar pe aici nu am gasit decat “specialisti” in prefabricate. E si asta o treaba, dar eu caut sa vad cum se lucreaza cu lemn.
Oferta de cursuri nu este chiar potrivita, nu caut specializare in dulgherie sau parchetar.
Am un job sunt designer web, nu caut loc de munca, doar as vrea sa invat mai mult. Pentru mine asta este un hobby nu o meserie.
Momentan singura sursa disponibila este Youtube.
Stie cineva daca se tin workshop-uri sau chiar si cursuri pentru hobby-sti in Bucuresti sau, de ce nu prin tara? 

Hobby sau calificare problema găsirii unui profesor în această meserie este autentică. Un raspuns am primit de la vărul Adi și este calificat să o facă pentru că singur a vrut să învețe meseria asta în Cluj:

Calin, nu e asa de simplu precum spui tu sa fie acceptati oameni nepriceputi intr-o fabrica. Eu am fost ucenic la un atelier de tamplarie si am vazut pe pielea mea ce se poate intampla. E o responsabilitate mare pentru patron sa accepte asta, unu la mana si doi la mana, daca angajamentul nu e pe termen lung, lui nu i se merita investitia de timp. Pentru ca un incepator o sa ia din timpul si atentia angajatilor care trebuie sa fie productivi si atenti la ce fac. Sa nu-si taie degetele sau sa nu masoare cu 2 tzenti mai mult.

Eu cred ca o varianta care ar putea functiona este sa se stranga o mana de oameni pasionati care stau in aceeasi zona, sa puna buzunar de la buzunar si sa-si cumpere niste scule, sa inchiereze sau sa gaseasca un garaj undeva si sa inceapa sa lucreze. Sa faca o fereastra, o masa, o usa, o cutie, un blat imbinat, un fund de lemn, imbinari. Sa-i faca terasa la unchiu, lemnaria la bunicu, proiecte din astea. Si DUPA aia sa mearga la o fabrica sau atelier si sa zica: uite, ma pricep cat de cat, vreau sa invat mai mult. Stiu cum sa nu-mi tai degetele, stiu cum sa pun un letz cand tre sa-l tai la circular sau o scandura. Cum sa pun stelul ca sa nu-mi sara in cap bucata de lemn din dreapta circularului si cum sa tin de-o scandura de 4 metri cand o tai pe lungime ca sa nu rup cureaua circularului. Astea sunt numa din experienta personala 🙂

Asa ca ia initiativa si gaseste niste pasionati in Baia Mare si faceti un model de Breasla, documenteaza-l, si poate altii va vor urma.

ateliere mici

Ca urmare … va solicit, celor care ați avut răbdarea de a citi până aici păreri și sfaturi pentru cei interesați de această meserie :

  1. Cât trebuie investit pentru deschiderea unui atelier mic?
  2. Ce scule trebuie achiziționate la început?
  3. Unde să caute să învețe meserie? La meșter sau pe Youtube?
  4. Ce scule merită cumpărate? Noi sau Second Hand?
  5. Ce greșeli trebuie evitate când cineva vrea să devină tâmplar?

Aștept comentariile voastre, a celor care deja dețineți ateliere mici, sau a celor care intenționează sa deschida un atelier.

Cu drag, de breasla tâmplarilor.