Scule de măsură pentru tâmplărie

instrumente de masura rigla lui Pitagora

Nu e vorba neapărat de scule, deși ajută și susțin munca unui tâmplar în ceea ce înseamnă măsurători.

Să o luăm cu începutul. Orice tâmplar este măcar amic bun cu Pitagora, Euclid sau Fibonacci, dacă nu chiar prieten sau fan. Putem considera o linie dreaptă ca fiind distanța cea mai scurtă dintre două puncte sau circumferința unui cerc cu raza la infinit. Depinde de canioanele prezente pe scoarță, sub pălărie, cât de mult vreți să împingeți limitele matematicii, secondate de cele ale fizicii, mai ales de cea newtoniana.

MaryRose-carpentry tools2

Nu intenționez deloc să descriu un referat științific, aici vorbim despre lemn, iar în măsurătorile necesare debitării, fasonării, sculptării … numiți orice operațiune aplicată lemnului, e nevoie de dimensiuni, cât mai precise. Admit fără rezerve că mai toți meseriașii o fac ”din ochi” ușor, iar instrumentele de măsură pe care eu am văzut că le folosesc în fabrici și ateliere, greu depășesc umila ruletă. Dacă piața ar oferi, cu condiția să existe și cumpărători interesați, atunci cu siguranță că și oferta ar fi apreciată, dar pentru informare, ajung tot pe site-urile americane, cu .com pentru a găsi exemplele pe care astăzi vi le prezint.

instrumente de masura
set de marcaj din palisandru
instrumente de masura
rigla T
instrumente de masura
rigla cu vinclu

Nu am să ofer descrieri, sunt convins că instrumentele prezentate, fie sunt clare pentru cine le-ar folosi, fie nu interesează dacă nu ai nevoie de ele. Sunt simple, fără motor, fără curent electric, funcționează la fel de bine cu markere dar mai ales cu creioane de grafit. Se mai dorește în completare o mână sigură și un ochi ager și dintr-un novice în tâmplărie deja ai puțintel meșter scutit de greșeli ne-intenționate.

scule masura tamplarie
rigla T de precizie
instrumente de masura
rigla lui Pitagora
instrumente de masura
rigla Fibonacci
scule masura tamplarie
rigla de colt
scule masura tamplarie
rigla circulara 10 dolari
scule masura tamplarie
colțar cu spatii de facut semne
scule masura tamplarie
alt model de rigla de colt

Am găsit prețuri prohibitive … chiar nu e necesar să investești mult într-o sculă care te va ajuta mult timp de acum înainte fără a trebui să o schimbi vreodată. Nu am auzit să trebuiască înlocuit sau updatat sistemul metric, dar dacă stai bine să te gândești, poți folosi propriul sistem de măsurare, atâta vreme cât e singurul pe care îl aplici la piesele pe care le faci. Cât timp nu modifici la ce anume te raportezi, ai siguranța că controlezi acest aspect foarte simplu.

Cu drag, de modă nouă, scule noi, meșteri noi … e tot mai bine în spațiul românesc.

instrumente de masura
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna! Unde as putea gasit aceste scule de vanzare?
    Va multumesc!

  2. online, cautati-le dupa denumire

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.