Rezervoare din lemn pentru colectarea apei pluviale

rezervoare din lemn pentru apa pluviala (1)

Colectarea apei pluviale în rezervoare din lemn mi se pare o opțiune neglijată și trecută cu vederea. Dețin un teren în pante multiple, unde suprafețele plate și orizontale sunt un deziderat greu de găsit. Ca urmare fiecare ploaie mai zdravănă rezultă în pâraie sau mini-torente ce trebuie canalizate și scurse pe apa sâmbetei ca să nu disloce drumul sau să mute cantități impresionante de pământ. Apoi vine vremea arșiței când plantația de coacăze și pomii suferă de secetă și oftez cu gândul la apa scursă aiurea pe care puteam să o captez și să o depozitez.

rezervoare din lemn pentru apa pluviala (1)

Achiziționarea unor rezervoare din plastic, fibră sau metal e costisitoare, manipularea lor dificilă și parcă prea în spiritul de-a gata. Alternativa ar fi un rezervor în pământ, simplu săpat si căptușit cu folie în varianta cea mai ieftină sau cu beton, cea mai scumpă. Însă în pământ, pe deal, nu se prea pupă cu ideea de a folosi gravitatea și căderea liberă a apei. Așa ca ideea unor rezervoare din lemn suspendate la o minimă înălțime, care să fie alimentate de apa de ploaie, idee deloc nouă sau inovativă, poate fi o alternativă viabilă.

Mă bate gândul să construiesc 2 astfel de rezervoare din lemn, sub formă cilindrică, unde volumul raportat la cantitatea de lemn necesară să fie într-un raport cât mai favorabil. Izolarea interioară ca să rețină apa fără scurgeri are mai multe variante. Un minim de îmbinare între doagele de lemn și izolare interioară cu un grund ce face peliculă continuă, prin pulverizarea succesivă în mai multe straturi ar trebui să funcționeze. Sunt atât de multe soluții tehnice. Nu-s dogar, să știu face o bute de 5-6000 de litri, însă pot construi o structură de rezistență pentru aceste rezervoare din lemn, iar partea de impermeabilitate să o rezolv altfel.

Am căutat aiurea și peste tot în online și am văzut că ideea este larg dezbătută, că mulți alți oameni folosesc, de mult chiar, ideea unor rezervoare din lemn suspendate. Puterea apei prin cădere este impresionantă, deja am în utilizare 2 IBC-uri de 1000 de litri poziționate în punctul cel mai înalt al terenului pe care le umplu de 5 ori folosind un litru de benzină și o motopompă. Construcția unei șarpante care să colecteze apa de ploaie poate avea și o utilitate reală pentru depozitare și ceea ce mă încântă cel mai mult este funcționarea sistemului fără energie suplimentară. Fiind pasiv, cred că e mai ecologic decât multe alte idei.

Rumeg ideea de o vreme și cumva trebuie să aleg o soluție, pentru că e prea la îndemână. Rezervoare din lemn, construite profesionist, de un om cu abilități de tâmplar și dogar s-ar putea instala oriunde, iar apa stocată de la ploaie încă cade din cer, gratis. Chiar și pe terenurile de la câmpie se pot dovedi o soluție viabilă.

Nu fabric astfel de rezervoare din lemn, dar sper să inspir și pe alții împărtășind din ideile mele. Sunt împotriva curentului de a cumpăra totul de-a gata, cred că suntem capabili să facem cu efort e drept, lucruri mai frumoase și mai durabile. Aruncați o privire pe acest site, unii, americani de felul lor, au considerat că pot și chiar elemente de decor exterior.

Are careva dintre voi ceva asemănător?

rezervoare din lemn pentru apa pluviala (1)
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.