Solutii simple pentru reparatii pentru mobila din lemn masiv

Reparatii pentru mobila din lemn masiv se pot face mai ușor decat ați putea crede. Unul dintre avantajele majore ale mobilei din lemn masiv este că se poate reface, repara sau întreține într-un mod mai ușor și mai simplu decât mobila din PAL sau MDF. Avantajul provine din faptul că suprafața vizibilă a mobilierului din lemn masiv este chiar lemnul, nu un produs aplicat ulterior pe un suport ieftin.

mobila din lemn masiv
birou sculptat

Lemnul poate fi șlefuit, sunt cazuri când se dorește o refinisare radicală, chiar o schimbare de culoare. Lemnul masiv permite rașchetarea sau șlefuirea iar sub stratul de lac și baiț, sub finisajul aparent veți găsi același lemn natural, la fel de frumos ca și înainte. Îndepărtarea unui milimetru sau doi din suprafața obiectului nu va produce nici o pierdere a calității produsului, nici din punct de vedere estetic nici al rezistenței. Luați în considerare că majoritatea produselor furniruite, care permit costuri scăzute la achiziție folosesc furnir de 0,9 mm. Cam cât grosimea unei unghii !!!!

Ca explicație, aș vrea să vă reamintiți dacă vreodată ați tăiat sau folosit sub altă formă bucăți de lemn vechi, fie din garduri sau dezmembrări de anexe vechi din lemn sau elemente de susținere a acoperișurilor. Logica afinității străinilor pentru a cumpăra case de lemn vechi, de prin Maramureș și nu numai, de prin satele românești, rezidă tocmai din acest fapt. Acel lemn vechi poate căpăta o nouă viață dacă a fost păstrat în condiții care nu au permis mucegăirea sau putrezirea fibrei lemnoase. În general, la țară, se aplica peste lemn motorină sau uleiuri de motor arse, tocmai pentru impermeabilizare.

mobila din lemn masiv
masa zgariata – reparatii pentru mobila

Folosiți materiale simple pentru reparatii pentru mobila, dintre cele mai comune. Dacă luați un leț de gard vechi, neputrezit, și-l tăiați, veți descoperi că în interior lemnul este curat, fibra este foarte uscată dar intactă. Străinii chiar caută acest aspect, iar din lemnul vechi, recuperat de fabrică, se obțin prin felierea lui cu utilaje performante, furnire pentru mobilă sau pardoseli extrem de scumpe.

Revenind la mobila din lemn masiv pe care vă felicit că o aveți în proprietate, recondiționarea aspectului exterior, a zgărieturilor ce apar invariabil la folosire, a micilor imperfecțiuni de suprafață, se poate face fără a apela la un specialist, cu materiale naturale. Am mai spus și mă voi repeta de câte ori am ocazia, nu folosiți produse pe bază de silicon pentru a readuce strălucirea lacului. Nu lacul strălucește, ci siliconul, dar siliconul are proprietatea de a pătrunde prin stratul de lac, prin baiț în fibra lemnului pe care o impregnează, devenind ulterior impermeabil, dar și imposibil de refinisat. Siliconul nu este compatibil cu lacul, chiar dacă suprafața este rașchetată, șlefuită, profund … lacul nu se va mai fixa peste un lemn impregnat cu silicon. Reparații pentru mobila puteti face fără a apela la chimicale, mi-aș dori să cred că pot reînvia o parte din vechile cunoștințe pierdute de la străbuni.

mobila din lemn masiv
reparatii pentru mobila din lemn

O zgărietură a lacului, fără a trece și în lemn se îndepărtează în felul următor :

 • pentru lacurile poliuretanice aplicate ca finisaj curățați zona zgârieturii cu șmirghel granulație 600 inmuiat în apă, uscați cu atenție și apoi aplicați ceară de mobilă pe care o lustruiți cu o cârpă de bumbac
 • pentru finisajul cu șerlac  aplicați diluant fie de mobilă fie chiar din cel pentru curățarea ojei de unghii, lăsați-l să dilueze lacul de pe marginile zgârieturii și să umple spațiul. Se va usca foarte repede și finisajul va redeveni impecabil. Lustruiți cu zeamă de lămâie pentru luciu.

  mobila din lemn masiv
  repararea zgarieturilor cu nuca
 • pentru zgârieturile profunde, care au ajuns la lemn, sub toate straturile de finisaj, folosiți o nucă. Da, O NUCĂ … din acelea simple, comune, care se sparg cu ciocanul. Scoateți o bucată de miez, folosiți-o ca să frecați locul zgârieturii iar materialul organic, oleaginos al nucii va intra în spațiul zgăriat, va umple urma respectivă complet. Frecați cu unghia sau cu degetul pentru a încălzi  zona și pentru a ușura întrepătrunderea straturilor. MINUNE … e drept?
  mobila din lemn masiv- Reparatii pentru mobila
  repararea mobilei

  Așteptați apoi 15-20 de minute înainte de a aplica ceară de mobilă pentru a uniformiza suprafețele. În funcție de culoare puteți opta pentru alte semințe oleaginoase, nuca poate fi înlocuită cu nucă de pădure, cu alune de pământ sau alune pecan. O cărpă înmuiată în soluție de apă cu cafea măcinată, de asemenea, poate face minuni în ceea ce privește culoarea lemnului dintr-o zgărietură. Nu uitați ceaiul negru, puteți controla nivelul de inchis al nuanței prin timpul de infuzare. Toate au consistența și calitatea necesară pentru a rezolva organic o astfel de situație.

 • Pentru reparații semi-profesionale, în regim de bricolaj, găsiți la magazinele de specialitate kituri sau produse dedicate reparațiilor. Chiturile sub formă de batoane, asemănătoare cerii sau markere pe diverse nuanțe pentru culoare sunt ieftine și ușor de folosit.

  mobila din lemn masiv - Reparatii pentru mobila
  baton de chit colorat – reparatii pentru mobila simple

Spor la treabă și cât mai puține zgărieturi.