Podium din lemn într-un templu din Japonia

podium

Încep povestea cu un podium din lemn aflat în templul Kiyomizu – dera din Kyoto și care îi este închinat lui Kanon, buddha al compasiunii la japonezi. E posibil să o cunoașteți cu numele de GuanYin. Kyoto este fosta capitală imperială a Japoniei și unul dintre cele mai vizitate orașe. Prietenul meu vizitează zilele astea Japonia și în fiecare seară la el și după amiază la noi, îmi împărtășește din descoperirile sale. Uneori, cu imagini. Ieri a văzut o statuie a lui Buddha din lemn, construită cu lemn recuperat în urma tsunami – ului din 2011. Aș fi vrut să vă scriu despre asta, dar nu i-am cerut prea multe detalii, iar informații pe net nu am găsit. Promit să revin, că îmi place tare mult subiectul.

Mare parte din obiectivele vizitate sunt templele budiste, aflate într-un număr foarte mare în Japonia. Unul dintre cele mai cunoscute și vizitate în Kyoto este Kiyomizu-dera, templul apei pure. A fost fondat în 778, iar clădirile care formează templul acum sunt din 1663. Din 1994, templul a intrat oficial în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Pentru construcția sa n-a fost folosit niciun cui, vă mai povesteam eu despre tehnicile de îmbinare a lemnului la japonezi.

podium

De ce e atât de faimos acest podium? În primul rând, el are o înălțime de 13 metri și este susținut de 18 piloni de lemn de zelkova, un fel de specie de ulm, care crește în sudul Europei și părțile sud vestice și estice ale Asiei. Cuvântul zelkova provine de la cuvântul georgian dzelkva, care înseamnă stâlp din piatră. Pe vremuri, în perioada Edo (1603 – 1868), exista credința că dacă supraviețuiești unei sărituri de pe podium, ți se va îndeplini o dorință. 🙂 La aceea vreme au fost înregistrate 234 de sărituri sau săritori, iar 85 % au supraviețuit. Sigur, această practică este acum interzisă, turiștii merg pe podium pentru un selfie :).

De atunci, a rămas expresia ”să sari de pe podiumul Kiyomizu”, care înseamnă un act de curaj. Vouă cum vi se pare?

podium

podium

Vezi și: Templul celor un milion de sticle de bere

podium
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.