Mostre din zece mii de specii de arbori din toată lumea au fost adunate la Bristol pentru a creea o pestera din lemn. Instalația se numește Hollow și îi aparține artistei Katie Paterson, în colaborare cu firma de arhitectură Zeller & Moye, la comanda Universității din Bristol. Aș face aici o paranteză pentru a sublinia importanța colaborării dintre un artist și un arhitect, și mă înclin în fața celor responsabili pentru apariția lucrării, corpul didactic al universității. Un astfel de parcurs, între cerere și execuție, mi se pare foarte normal. E păcat că la noi e utopie.

pestera

Instalația din lemn a fost concepută pentru a marca deschiderea unei noi clădiri a universității, dedicată Științelor Naturii. Se află în apropierea grădinilor, dacă doriți să aveți în minte întregul concept. O universitate cu dotări, vă imaginați ce minți sălășluiesc acolo?

Structura exterioară, formată din bucăți de lemn de diferite mărimi, reflectă formele diferite ale copacilor dintr-o pădure. Interiorul spune povestea planetei folosindu-se de cei zece mii de arbori, printre care fosile de lemn pietrificate, vechi de 390 milioane de ani, dar și cele mai recente specii.

S-ar putea să îți placă și : Când sa plantezi un copac? – Oricând, eu fac asta de câțiva ani buni

În pestera Hollow se găsesc bucăți din copacul indian sub care se spune că s-a iluminat Buddha Shakyamuni, mostre din arborele japonez Ginkgo biloba care a supraviețuit atacului cu bomba atomică de la Hiroshima, dar și arborele Metuselah, unul dintre cei mai bătrâni din lume. Bătrân precum timpul…

Creația a fost filmată de către BBC pentru o serie de documentare care se numesc, sugestiv, ”Ce fac artiștii toată ziua?”. Iată ce fac când au suport.

Bucățile din lemn sunt incredibil de rare, și te cutremuri la câtă istorie e în ele. Dacă sunteți pasionați, o călătorie până la Bristol e accesibilă acum. Și e mult mai ieftină decât o călătorie în timp! 🙂

pestera

pestera

pestera