Am citit despre otel de Damasc pe magazinul lui Cătălin Sorescu unde am găsit în prima fază o bucata de oțel cu un aspect intrigant. Nu sunt specialist în cuțite, de aceea m-am apucat de documentat și pornind de la acest prim indiciu am descoperit că referitor la acest oțel special există o diversitate uriașă de opțiuni. Poți achiziționa după preferințe doar lame din otel de Damasc, kituri de cuțite complete sau cuțite gata fabricate folosind acest oțel.

Sunt aproape sigur ca George RR Martin a folosit aceasta legendă, a fabricării oțelului de Damasc pentru inspirația de a include în seria ”Cântec de gheata si foc” armele fabricate din oțel Valyrian, cu puteri mistice.

otel de Damasc
Cutit Santoku Japonia

Cu siguranță cei care fac parte din comunitatea celor ce meșteresc cuțite pot spune mai multe amănunte despre acest oțel de Damasc, dar și despre alte oțeluri speciale, cu diferite grade de duritate, particularități de prelucrare și utilizare. Eu sunt doar un pasionat al lucrurilor de calitate și în acest caz particular mă declar foarte impresionat de aspectul oțelului în discuție. Am căutat online cuțite de bucătărie fabricate din acest oțel și am rămas uimit de diversitatea ofertelor și de plaja largă de prețuri.Aliexpress-ul oferă piese cu prețul de 43 de dolari iar meșterii japonezi cer și 1100 de dolari pe un set de 3 bucați. Undeva este cu siguranță o explicație, sigur diferă mai multe caracteristici fizice între cele două opțiuni.

O lama din oțel de Damasc de la Cătălin are prețul între 35-60 de EUR, însă mai e de lucru pentru a confecționa cuțitul, iar materialele folosite pot fi lemn, corn sau alte materiale derivate. Deci tind să cred că nu lemnul exotic sau autohton din mânerul cuțitului este răspunzător pentru prețul de 2-300 de dolari cerut de un japonez, ci oțelul și procedeele de călire aplicate. Partea interesanta a oțelului de Damasc este tiparul imprimat pe suprafața lamei, care poate fi extrem de diversificat și se datorează conținutului amestecat de ferita și aliaj de cementita.

Sper să nu fac greșeli, am să reproduc traducerea precizata de Wikipedia – ”Metoda Tamilakam a fost să se încălzească minereu magnetit negru în prezența carbonului într-un creuzet de argilă sigilat într-un cuptor cu cărbune”. Fierul, simplu este un metal moale, care trebuie combinat cu carbon pentru a se întări. Teoretic un conținut mediu de carbon conduce la obținerea unui oțel, iar un conținut mai ridicat la obținerea fontei. Oțelul are și elasticitate și duritate, iar fonta are o duritate crescută, insă este casantă. Rețeta producerii unui oțel de calitate a fost de-a lungul istoriei o artă cu importanță crucială, având în vedere luptele cu arme albe desfășurate în marea parte a istoriei cunoscute. Tehnica japoneză, cea orientala sau cea europeană diferă una de cealaltă, nu ca principiu ci ca finețe și detalii, acele aspecte care fac diferența dintre viață și moarte într-o bătălie.

Să folosești puterea musonului pentru a sufla aer în furnal sau să aduci în rețetă carbon din cărbune, ori din plante cum ar fi bambusul sunt detalii de fabricație care schimbă totul și rezultă într-un final foarte diferit. Am fost personal în China în vizită la un site arheologic care includea un furnal pentru ceramică, așezat pe panta unui deal, lung de aproape 100 de metri, care folosea forța vântului în loc de foale de fierar, pentru a înteți focul. Am văzut cu ochii mei și mi s-a spus că este cel mai vechi loc de pe pământ cunoscut pentru producerea ceramicii. Vă asigur că a fost impresionant.

otel de Damasc
set de cutite de bucatarie cu otel de Damasc

Se spune că o sabie din oțel de Damasc poate tăia o țeavă de pușcă, dacă este fabricată la nivel de artă și mânuită de un maestru.

Îmi doresc să fiți la fel de avizi de cunoaștere ca și mine și să căuttați mai multe despre orice vă reține atenția și vă suscită interesul. Cunoașterea însemnă putere, iar puterea intelectului va prevala întotdeauna în fața celei fizice.

Cuțite cu lamă din oțel de Damasc

otel de Damasc
varianta made in China 45 USD
otel de Damasc
cutit de vanatoare cu otel de Damasc
otel de Damasc
cutit de bucatarie
otel de Damasc
Cutit de bucatarie cu maner din nuc si lama din Otel de Damasc
otel de Damasc
Cutit de Chef, fabricat la comanda, personalizat
otel de Damasc
Chef knife Damasc steel

Cu drag, despre meșteritul cu artă.

Despre cuțite de bucatarie marca  Tramontina am scris anterior articolul – Despre cuțite marca Tramontina