Olarit – unelte din lemn pentru modelarea lutului

olarit lucrare de Dan Leș

Într-un magazin cu cărți și jocuri pentru copii, am văzut pe un raft, împachetate frumos, niște unelte din lemn, care arătau ca o pană, și despre care scria că sunt pentru olarit. Păreau mai mult ca fiind obiecte potrivite unui cabinet medical, deși nu-mi dădeam seama ce ar putea face. Dacă mă gândeam la olarit, până ieri, vedeam doar roata, lutul, ligheanul cu apă și mâinile care modelau. Stau pe vreo oră cu ochii în clipuri pe youtube, pentru a înțelege la ce folosesc.

olarit

Citește și : Sere sau solarii cu structura din lemn si folie ca înveliș exterior

În urmă cu vreo doi ani, am avut norocul să trec în vizită la Casa Olarului Dan Leș din Baia Sprie. N-am avut șansa să-l văd la lucru, dar în centrul vechi din Baia Mare, într-o cafenea cu un aer vintage, găsești lucrări de vânzare de-ale lui Dan. Prețul lor e foarte decent, și trebuie să spun că și-a construit foarte bine imaginea, pentru că le-am recunoscut ca fiind ale lui, de cum am intrat prima dată.

Acum, vă rog să dați play la cel mai minunat clip pe care o să-l vedeți azi! 🙂

Personal, recunosc că am multe frustrări legat de oportunitățile puține de învățare a lucrurilor deosebite în copilărie. Cred că sunt mulți cei de vârsta mea, care simt la fel, mă refer la cei născuți în anii ` 80. Asta îi face să își ducă copiii către tot felul de activități, lucru care nu este neapărat rău, dacă copilul are permisiunea să aleagă ce-și dorește să facă.

Olăritul este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omului, cu obiecte descoperite din anii 29,000 – 25,000 Î.C. Ceramica de la Horezu, de exemplu, a intrat în Patrimoniul Cultural Imaterial al Unesco, fiindu-i recunoscută astfel valoarea și fiindu-i asigurată protecția pentru generațiile viitoare.

Astfel că, dacă mergeți la cumpărături, și treceți cu copiii pe lângă micile instrumente din lemn, arătați-le clipuri cu ce pot face ele… Ar fi păcat să nu știe!

olarit

olarit

olarit
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.