Oblon din lemn – inspirat de casele din sudul Franței

oblon din lemn

Trec zilnic prin zona centrului vechi al Băii Mari, și mereu îmi fură privirea un oblon din lemn al unei căsuțe mai vechi, proaspăt restaurată. Casa e așezată pe una din acele străzi întortocheate, mică, pe care trec cu greu două mașini. Are o culoare maro închisă și e lucioasă, ca și cum proprietarii o lăcuiesc des. Nu i-am făcut poză să o adaug în articol pentru a-i păstra intimitatea.

oblon din lemn

Mi se pare că se aseamănă cu casele pe care le-am văzut în sudul Franței. Un oblon din lemn, pe lângă aspectul vizual superb, asigură o bună protecție a geamului, păstrează intimitatea și protejează de zgomotul din stradă. În sudul Franței, bătut de vânturile venite din largul Mării Mediterane, aceste obloane sunt necesare pentru protecție de vânt, dar și de căldură. Mai mult, cum le place francezilor să-și facă siesta la prânz, închiderea obloanelor ține la distanță lumina soarelui, făcând o încăpere numai bună pentru somn.

Citește și: Lemnul si fierul forjat sunt o alegere inspirata pentru amenajarile si decoratiunile interioare

Ce-mi place foarte mult la casele din afară e că nu are nimeni o problemă în a păstra o unitate în design exterior. Majoritatea folosesc aceleași culori pentru exterior, aceleași culori pentru acoperiș, și uneori, chiar și aceleași culori pentru obloane. Pot să vă spun că sunt foarte creativi cu căsuțele poștale. Amestecul de stiluri, care poate fi plăcut pe alocuri, riscă dacă nu e armonizat și făcut cu măsură, să aibă un rezultat dezastruos.

oblon din lemn

Legat de istoria obloanelor, se pare că romanilor le-a venit ideea de a pune bucăți de materiale pe geamuri pentru a ține la distanță praful provenit de la construcția Coloseum-ului și a străzilor. De atunci, au evoluat într-o varietate de forme și culori care completează perfect aspectul unei case. Dvs le-ați alege?

Cu drag și dor de sudul Franței!

oblon din lemn

oblon din lemn

oblon din lemn

oblon din lemn
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.