Istoric, aceste obloane de lemn au aparut ca element de siguranta. Apoi au evoluat ca forma si culoare, pentru a ajunge azi sa fie o nota de originalitate placuta ochiului mai mult decit pavăza in calea infractorilor. Oblonul, ca termen, reprezinta un panou, in general din scnduri de lemn masiv, mobil, cu balamale, care inchide o cale de acces. Nu se rezumă strict la ferestre, însă în zona vitrată este cel mai des întâlnit protejând sticla când proprietarii nu sunt acasă. Pe vremuri de furtună se dovedesc extrem de utile. Sunt un element în plus pentru designul exterior al casei, au un rol estetic de netăgăduit.

Cabana - detaliu obloane rustice

Dupa ce mai intai a tinut loc de fereastra, apoi a protejat sticla si a oferit siguranta, ca apoi sa evolueze in element de filtrare a luminii. Pentru cei care locuiesc azi in zone cu risc meteo ridicat pastreaza o importanta functie de protectie a tuturor ferestrelor si usilor in calea intemperiilor. Poate fi element de decor interior sau exterior.

Oricum, locuinta veche sau noua, practic sau estetic, acest element continua sa ne insoteasca si sa inspire noi idei de pozitionare utilizare sau decorare.

Ușile de interior cu această formă, simbolizând conceptul de obloane de lemn au darul de a aduce rusticul la interior. Calitatea execuției duce mobilarea interioara și tot aranjamentul în zona de provincial, o burghezie rurală, mai evoluată, însă cu rădăcini nedesprinse.

Obloane de lemn

Cu drag, de moda veche.