Povestea (ok, realitatea e pentru cei avizati de către părinți) spune că Mr. Crăciun vine în caleașca lui purtată de reni din îndepărtatul NORD.  De unde? De unde?  Care Nord o fi acela, caci exista atatea! Focus on: LAPONIA / Finlanda/ Scandinavia.

Acum, incercati să vă imaginati acel loc! hmm, da stiu, multă, multă zăpadă, o căsuță a lui Mosu’ din lemn acoperită iarași de multă multă zăpadă …  Dar, v-ați întrebat oare, cum arată acel loc în acele cateva zile de „vara” ale anului?!

Un detaliu care le scapă tuturor „căutătorilor de Moși Crăciuni” e faptul ca în mod sigur cabana lui din lemn are acoperiș din iarba!!!   Ceva in gen:

casa de lemn
Casa traditionala scandinava

     Pentru arhitectii/ inginerii care se indoiesc  ferm de posibilitatea existentei unei asemenea casute, voi revela doar faptul ca scandinavicii cunosc aceasta tehnica inca din preistorie!!! DA, e cu putinta! Și e mult mai ieftin (ca să vezi!) decât varianta comuna cu tigle.

Deci, cum si-a construit Mr. Crăciun TORVTAK-ul?  Și-a pus spiridusii la bătaie și au asezat un strat de scoarță de mesteacan ( fooaartee waterproof) deasupra structurii din lemn al acoperișului, deasupra caruia a crescut iarba, un izolator termic perfect si voilaaa!!!

cocioabe scandinaveSi acuma vine BOMBA pentru constructorii avizati! Greutatea unui astfel de acoperis, adica in jur de 250 kg/ m2, iar iarna 400, 500 kg/m2,  este un mare avantaj, deoarece prin compresia peretilor din lemn asigura stabilitate in fata puternicelor rafale de vant!!!

Deci NICI UN VANT NU-I POATE SUFLA CASA DIN LOC lui Mr. CRĂCIUN!!!  Yeayyyy!!!!

Casa Mosului!??? Și daca v-ati gandit sa il imitati pe Mr. Crăciun, n-aveti decât!!! Nu veți suferi prea mult (doar mai putine cadouri, sau nimic) !!!

Takk, Takk!!!  😉