Modele geometrice pentru piesele de mobilier

masa de cafea

In geometria euclidiana, drumul cel mai scurt care uneste doua puncte se afla pe o dreapta si astfel definim linia. Altii ar spune ca circumferinta unui cerc cu raza la infinit reprezinta o linie dreapta. Nu vreau sa fac o teorie despre matematici si geometrii, totusi va supun atentiei o mica istorisire de proza cu subiect matematic care poate sa va aduca zambetul pe buze.

Un matematician ajunge sa il invete pe un seic sa joace sah. Seicul apreciaza noua indeletnicire atat de mult incat doreste sa il recompenseze pe matematician si ii spune ca poate sa ii ceara orice. Seicul nu avea idee despre teoria exponentialelor asa ca ceea ce i-a cerut matematicianul i s-a parut prea simplu si putin. Acesta i-a cerut ca pe cele 64 de casute ale tablei de sah sa aseze boabe de grau dupa urmatoarea regula : pe prima patratica 1 bob, pe a doua 2 boabe, pe a treia 4 boabe si tot asa. Ajungem la ultima patratica la valoarea de 2 la puterea 63. Realitatea matematicii spune ca intreaga cantitate este atat de mare incat cu greu poate fi cuprinsa cu puterea gandului. Cifric, ultima patratica, a 64-a contine o cantitate echivalenta cu 32.000.000 de vapoare cu cate 1000 de containere, fiecare container avand 20 de tone de grau. Si cand te gandesti ca patratica 63 are jumatate din cantitatea de mai sus, iar cea de-a 62-a patratica un sfert din cantitatea mentionata. Si totul porneste de la un bob de grau. Rezultatul final ce reprezinta numarul de boabe de pe patratica 64 este un numar de 19 cifre si reprezinta mai mult decat consuma omenirea intr-un secol.

raft de lemn

Poate ceva mai simplu decat atat, dar mai estetic este si acel ceva ce i-a indemnat pe unii dintre designerii de mobila si mobilier sa creeze modele ce respecta reguli ale geometriei in spatiu. Elipse, curburi, unghiuri drepte, planuri rasturnate si elemente intr-un echilibru neinteles. Forma si esteticul stau mana in mana si doar mintile destupate pot surprinde combinatii inimaginabile dar atat de usor percepute de simtul estetic ca fiind placute. Ca si numarul de aur, dintr-un articol anterior, care guverneaza cifric frumosul, prin dimensionarea rapoartelor de dimensiuni placute si apreciate.

masa de cafea

scaun de lemn

forme fluide

fotoliu

design minimalist

design interior pentru living

Decor simplu

Cu drag, de logica si linii drepte

scaun de lemn
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →