Când i-am arătat Adrianei prima imagine despre Mangour a reacționat încântată, asociind-o cu decorurile dintr-un serial pe care îl urmărește. Eu am vazut altceva, m-a fascinat tehnica lemnului folosită pentru a prelucra minuțios lemnul cu artă de inspirație arabă.

Citind despre Kaaba am ajuns să aflu că are o streașină de aur pentru scurgerea apei de ploaie, deși la Mecca plouă foarte rar, să nu zicem că deloc. Ferestrele pe de altă parte nu la ploaie trebuie să reziste, au rol de separare a spațiilor, cu caracteristica de ventilație și trebuie să permită circulația aerului. În locul unui grilaj de șipci, arabii, printre cei mai timpurii matematicieni din istorie au preferat forme derivate din geometrie.

Mangour este arta geometriei, a repetitivității unor simboluri compuse din pătrate și cercuri suprapuse.

cruci si stele cu 8 colțuri

Nu am găsit prea multă informație, spațiul online al limbii arabe mi-este inaccesibil, iar în limba engleză se pare că meșteșugul a fost imortalizat doar la British Museum. Nu am găsit nimic nici pe Wikipedia. Tehnica este una extrem de migăloasă, geometria aplicată fiind în spațiu. Șipcile prelucrate la final cu dalta, manual, sunt repetitive, însă din îmbinarea lor rezultă modele foarte variate.

tehnica de prelucrare a lemnului în stil arab mangour

Imaginile pe care le-am selectat din online m-au pus pe gânduri, trebuie beneficiat de tehnica actuală și folosite scule ajutătoare pentru a produce astfel de piese panel de ferestre. N-am văzut nicăieri la Mangour sticlă, mai ales că se preferă modelele foarte mărunte. Vreau să mă inspir din această tehnică, folosind motive arabe, pentru o lucrare din viitorul apropiat unde mi s-au cerut simboluri apropiate de lumea araba, musulmană, orientală.

Privind la arta din spatele Mangour îmi amintesc că invazia arabă asupra Spaniei înainte de Evul Mediu a fost feroce din punct de vedere militar, însă bibliotecile au fost cruțate. Dominația arabă a adus educația, a favorizat artele, filozofia, arhitectura, poezia și băile publice. Este de notorietate că igiena era extrem de precară, chiar inexistentă în Europa timpurie.

Războaiele de ocupație au fost apanajul tuturor semințiilor la care sângele clocotea în vene, nu e corect să acuzăm doar o parte de purtare barbară asupra celor dominați. Totuși, amestecul de culturi diferite a dus la progres, la idei și abordări noi, chiar dacă acestea s-au produs sub ocupația străină. Europa, în interiorul ei, a fost scena unor războaie de ocupație dramatice. Astăzi influența maghiară asupra Transilvaniei este vizibilă, la fel cum la Budapesta s-a respirat aer suflat din Viena. Cum ar fi fost să fie Viena la 250 de km de București?

mangour

Revenind la prelucrarea lemnului, celor care li se pare interesantă ideea adusă în discuție, despre Mangour și motivele repetitive geometrice la grilajele ferestrelor poate căuta mai multe informații. Mie mi-a luat o jumătate de zi să identific numele care definește aceste zăbrele.

Spor, succes!