Definirea artei prin elementul funcțional oferit de lampa sculptată de Mama Natură, văzută și prezentată de Paul Foeckler, cu denumirea de Split Grin, e greu de descris în cuvinte. Ceea ce se poate spune despre lemnul de conifere cu denumirea California Cypress, un arbore de dimensiuni mici, care crește uneori și sub formă de tufă, în locuri neprielnice stă la baza tuturor pieselor din această colecție. Prin crăparea efectivă alemnului se obțin elemente neregulate, naturale, pe care Paul Foeckler le prezintă secționate, distanțate și parcă levitând în jurul unei surse de energie interioară.

Ce vorbe? ce cuvinte? Mai bine intrați pe ETSY și dacă vă place, cumpărați. Split Grain.

Un obiect, ce indeamnă la reflecție, similar cu imaginile surprinse în articolul Suflet de fotograf în imagini – Ștefan Bela.

După ce am apreciat efortul și ingeniozitatea omului gândul mi-a zburat invariabil la faptul că această colecție este dovada vie și incontestabilă a faptului că se poate, da, se poate orice, se poate adăuga un strop de magie naturalului, trebuie doar arătat. Paul a văzut ceva, a pus în practică o scânteie de inovație și estetică și are un produs care se vinde, realmente.

Paul Foeckler

Paul Foeckler

Paul Foeckler

Paul Foeckler

Paul Foeckler

Paul Foeckler

Paul Foeckler

Paul Foeckler

Cu drag, de bun gust.

Update 2016, septembrie. Am vazut mai multe reinterpretari ale acestei idei, obiecte artizanale concepute pornind de la ideea de bază care asa cum a facut și Paul Foeckler, implica o piesă de lemn brut, debitată cu precizie elvețiană. Virgil a construit propria varianta si puteti citi aici despre lampa lui Virgil:

Contribuții de la cititori – Virgil și veioza din lemn spart de fag