Arhitectura lui Hundertwasser – evitarea liniilor drepte

Hundertwasser Plochingen

Pe parcursul acestei saptamani am avut norocul sa citesc un text despre un architect contemporan si tot odata pictor, poate mai putin cunoscut. Aceasta personalitate se numeste Friedensreich Hundertwasser, de origine austriaca. El s-a nascut in 1928 la Viena si a decedat in 2000 pe un vas in Oceanul Pacific.

Ideile si  operele de arta realizate de catre el sunt fascinante, unice, admirabile si multumita acestora si-a creat un stil propriu, stilul Hundertwasser. Prima si cred ca cea mai importanta informatie pe care  trebuie sa o stim despre el este ca a urat simetria si liniile drepte, spunandu-le ca : ,,linia dreapta este o linie imorala si fara Dumnezeu”; ,,Paradisul este distrus de linia dreapta” si ,,ceva ticalos desenat cu regula, fara gandire sau senzatie”. În loc de aceste linii ,,diabolice” a admirat spiralele, a folosit culori aprinse si forme organice. El s-a inspirat de miscarea Secesiunii Vienei, de Egon Schiele și de Gustav Klimt, dar peste toate, principala sursa de inspiratie i-a fost natura.

Cea mai cunoscuta cladire al lui este Hundertwasserhaus in Viena. Din moment ce a fost un mare ecologist a considerat ca si plantele, arborii au dreptul sa traiasca in casa. Este cel putin un fel de despagubire pentru prejudiciul cauzat naturii de societatea industrial moderna. De acea, el a creat niste camere special, pentru a planta vita de vie, arbusti si chiar arbori, și toata cladirea este construita din lemn si piatra, materiale complet naturale. Turnul Kuchlbauer, o altă lucrare din Germania, are 34 de metri si functioneaza ca muzeu cu o colectie de 4200 de sticle Weissbier. A mai construit o scoala in Wittenberg si o gradinita in Frankfurt dupa ideile sale unice.

Dar gasim si la noi, in capitala Romaniei o cladire de birouri, colorata si vesela care a fost construita dupa stilul Hundertwasser.

Hundertwasser Bucuresti

Prin ideile sale creative, Friedensreich Hundertwasser a creat nu numai un stil architectural, ci ne-a aratat o alta viziune asupra obiectelor intalnite obisnute. Cladirilor monotone le-a dat viata, si mai mult decât atât, ne-a oferit o filozofie a vietii diferită.

Cu drag, de nonconformism.

Am mai scris – Montana Magica Lodge – hotel de lux în Patagonia

Hundertwasser
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.