Am căutat mai multe informatii despre frasin sufocat sau despre lemn sufocat în general. Nu am găsit nici o terminologie similară nici pe spațiul de limbă engleză.
Nu am găsit nimic, si de ceva luni de zile stau și mă gândesc dacă emailul primit de la d-l Fabian este referitor la o metoda aparte sau e doar o denumire locală.
Pentru că blogul acesta tratează subiectul lemn iar subiectul frasin sufocat îmi este total străin mă gândesc că poate printre cititori mai sunt oameni pricepuți care știu ceva despre acest tip de lemn. Chiar daca despre fag știu că dacă e sufocat se înroșește, iar fibra își pierde din calitate și rezistență, nu am cunoștința despre cum e cu alte esențe. Frasinul e frate cu stejarul, mai alb la fibră, cu densitate mai scăzută, însă la fel de rezistent. Frumusețea fibrei de lemn este nebănuită și depinde de mulți factori pentru a fi pusă în valoare.
Reproduc mai jos textul emailului primit integral, cu explicațiile de rigoare. Poate chiar d-l Fabian mai intervine și ne elucidează
Despre procesul de sufocare nu as putea sa va spun foarte multe deoarece as putea spune ca sunt un norocos, fiindca am gasit cele doua bucati de scandura in atelierul tatalui meu, inainte ca acesta sa le taie pentru foc .Totusi din ceea ce mi-a spus tatal meu, lemnul din care provin cele 2 bucati a stat pe suprafata solului in jur de 4-5 ani, neacoperit sau protejat in vre-un fel, in bustean. In momentul in care le-am gasit lemnul acesta statuse la uscat, debitat in scandura in jur de 2 ani, iar apoi l-am mai pastrat 1 an semiprelucrat .
Mai sigur insa as putea sa fiu in privinta prelucrarii acestui material. Textura moale si foarte sensibila face ca acest material sa fie destul de greu de prelucrat insa doar cand vine vorba de finisaj. Fibra care a ramas intacta, originala a lemnului de frasin se slefuieste mai greu decat materialul afectat, fapt care duce la formarea de mici denivelari de suprafata.
Masuta pe care am realizat-o din acest material se comporta bine deocamdata, si sper ca pe viitor sa nu am surprize .
Cam asta ar fi ceea ce stiu momentan despre acest tip de material, am sa va informez indata ce voi descoperii noutati din domeniu .
Aștept la comentarii opiniile celor care au idee despre subiect si ne pot împărtăși mai multe.
Din imaginea cu nr.3 , marita, se observa ca lemnul respectiv pe parcursul dezvoltarii a avut perioade cu ani bogati in precipitatii si ani mai secetosi .Corepunzator acestor perioade zonele respective sant mai dense sa mai putin dense, ceea ce face ca lemnul sa fie mai usor ,,atacat”, de anumite ciuperci specifice putregaiului in partile mai moi (cu densitate mai mica), mai ales daca lemnul respectiv a fost tinut in conditii de umiditate fara o protectie corespunzatoare.Deci lemnul respectiv are zone in care lemnul este putred si deci cu densitate mai mica!
Despre „sufocarea” foioaselor: Răscoacerea (sufocarea) Răscoacerea , purtând şi numele de sufocare, este un defect al speciilor foioase, lemnul atacat prezentând petealbicioase pe un fond brun-roşcat, delimitate prin linii în general negricioase, care îi dau aspectul marmorat. Uneori, lemnul curăscoacere este afectat şi de un început de putregai.Răscoacerea apare în continuarea încinderii şi este provocată fie de speciile de ciuperci xilofage întâlnite şi la aceastadin urmă, fie de o serie de noi specii, care se instalează în mod succesiv. Prin aplicarea măsurilor practice recomandate pentruevitarea încinderii, poate fi prevenită şi apariţia răscoacerii.Liniile care mărginesc petele de pe suprafaţa lemnului afectat de răscoacere pot delimita zona de răspândire aciupercilor la contactul cu lemnul sănătos, zonele aferente unor specii diferite de ciuperci sau zonele aferente unor tulpinidiferite aparţinând aceleiaşi specii. Se întâmplă totodată ca peste unele linii de demarcaţie mai vechi să-şi facă apariţia linii dedelimitare noi, ce corespund altor specii de ciuperci.Atacul produs de specia Stereum purpureum , ale cărei fructificaţii, roşii-purpurii închis, ajung să tapiseze secţiunilelemnului, este considerat drept principala cauză a răscoacerii la fag (Venet şi Keller 1986). Acestei specii îi urmează în curândaltele, care contribuie la accentuarea degradării lemnului.Din cauza deprecierilor produse de ciupercile xilofage (perforaţii multiple ale pereţilor celulari, coroziunea pereteluisecundar, degradarea pectinelor din lamela mijlocie), lemnul cu răscoacere are valori sensibil mai mici ale rezistenţei lasolicitări mecanice, comparativ cu lemnul sănătos. El este însoţit de modificarea uşoară a compoziţiei chimice şi de schimbareaaccentuată a consistenţei.La lemnul de fag cu răscoacere, culoarea nu se uniformizează în urma abur
Adaugă un comentariu
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de
email nu va fi publicată.
Acest blog folosește cookies. Presupunem că nu ai nimic împotrivă, însă poți modifica asta SetăriAccept
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Folosim cookies în funcționarea revistei online www.stejarmasiv.ro în timpul navigării prin cuprinsul lui. Unele sunt destinate funcționării esențiale a programelor care compun website-ul altele ne ajută să monitorizăm parametrii de funcționare și performanța online. Toate cookies-urile sunt stocate în browserul tău doar cu acceptul tău direct. Poți opta să le dezactivezi, însă sunt șanse mari ca să nu mai funcționeze totul cum trebuie.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Cookie
Durată
Descriere
__atuvc
1 year 1 month
AddThis sets this cookie to ensure that the updated count is seen when one shares a page and returns to it, before the share count cache is updated.
__atuvs
30 minutes
AddThis sets this cookie to ensure that the updated count is seen when one shares a page and returns to it, before the share count cache is updated.
na_id
1 year 1 month
The na_id is set by AddThis to enable sharing of links on social media platforms like Facebook and Twitter.
na_rn
1 month
The na_rn cookie is used to recognize the visitor upon re-entry. It allows to record details on user behaviour and facilitate the social sharing function provided by Addthis.com.
na_sc_e
1 month
The na_sc_e cookie is used to recognize the visitor upon re-entry. It allows to record details on user behaviour and facilitate the social sharing function provided by Addthis.com.
na_sr
1 month
The na_sr cookie is used to recognize the visitor upon re-entry. It allows to record details on user behaviour and facilitate the social sharing function provided by Addthis.com.
na_srp
1 minute
The na_srp cookie is used to recognize the visitor upon re-entry. It allows to record details on user behaviour and facilitate the social sharing function provided by Addthis.com.
na_tc
1 year 1 month
The na_tc cookie is used to recognize the visitor upon re-entry. It allows to record details on user behaviour and facilitate the social sharing function provided by Addthis.com.
ouid
1 year 1 month
Associated with the AddThis widget, this cookie helps users to share content across various networking and sharing forums.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Cookie
Durată
Descriere
d
3 months
Quantserve sets this cookie to anonymously track information on how visitors use the website.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Durată
Descriere
__gads
1 year 24 days
The __gads cookie, set by Google, is stored under DoubleClick domain and tracks the number of times users see an advert, measures the success of the campaign and calculates its revenue. This cookie can only be read from the domain they are set on and will not track any data while browsing through other sites.
_ga
2 years
The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gat_gtag_UA_31083685_1
1 minute
Set by Google to distinguish users.
_gid
1 day
Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
at-rand
never
AddThis sets this cookie to track page visits, sources of traffic and share counts.
CONSENT
2 years
YouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
uid
1 year 1 month
This is a Google UserID cookie that tracks users across various website segments.
uvc
1 year 1 month
Set by addthis.com to determine the usage of addthis.com service.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Durată
Descriere
CMID
1 year
Casale Media sets this cookie to collect information on user behavior, for targeted advertising.
CMPRO
3 months
CMPRO cookie is set by CasaleMedia for anonymous user tracking, and for targeted advertising.
CMPS
3 months
CMPS cookie is set by CasaleMedia for anonymous user tracking based on user's website visits, for displaying targeted ads.
CMST
1 day
Casale Media sets this cookie to collect information on user behavior, for targeted advertising.
DSID
1 hour
This cookie is set by DoubleClick to note the user's specific user identity. It contains a hashed/encrypted unique ID.
IDE
1 year 24 days
Google DoubleClick IDE cookies are used to store information about how the user uses the website to present them with relevant ads and according to the user profile.
KADUSERCOOKIE
3 months
The cookie, set by PubMatic, registers a unique ID that identifies a returning user's device across websites that use the same ad network. The ID is used for targeted ads.
KTPCACOOKIE
1 day
The cookie, set by PubMatic, registers a unique ID that identifies a returning user's device across websites that use the same ad network. The ID is used for targeted ads.
loc
1 year 1 month
AddThis sets this geolocation cookie to help understand the location of users who share the information.
mc
1 year 1 month
Quantserve sets the mc cookie to anonymously track user behaviour on the website.
pxrc
2 months
This cookie is set by pippio to provide users with relevant advertisements and limit the number of ads displayed.
rlas3
1 year
RLCDN sets this cookie to provide users with relevant advertisements and limit the number of ads displayed.
test_cookie
15 minutes
The test_cookie is set by doubleclick.net and is used to determine if the user's browser supports cookies.
uuid
3 months
MediaMath sets this cookie to avoid the same ads from being shown repeatedly and for relevant advertising.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
A cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSC
session
YSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextId
never
This cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requests
never
This cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
5 comentarii Adaugă comentariu
Cuvantul in engleza este „spalted”. E practic lemn partial putrezit/ atacat de anumite bacterii. Cel mai folosit este artarul, „spalted maple”.
multumesc, am sa mai caut referinte
Din imaginea cu nr.3 , marita, se observa ca lemnul respectiv pe parcursul dezvoltarii a avut perioade cu ani bogati in precipitatii si ani mai secetosi .Corepunzator acestor perioade zonele respective sant mai dense sa mai putin dense, ceea ce face ca lemnul sa fie mai usor ,,atacat”, de anumite ciuperci specifice putregaiului in partile mai moi (cu densitate mai mica), mai ales daca lemnul respectiv a fost tinut in conditii de umiditate fara o protectie corespunzatoare.Deci lemnul respectiv are zone in care lemnul este putred si deci cu densitate mai mica!
Despre „sufocarea” foioaselor: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.scribd.com/doc/46506297/DEFECTE-DE-DISTRUGERE-CAUZATE-DE-FACTORI-BIOTICI-AGEN%25C5%2582I-DISTRUCTIVI-M%25C4%2582SURI-DE&ved=2ahUKEwj707uCic78AhVfhP0HHSKfDGcQFnoECCYQAQ&usg=AOvVaw2XX6jUwYxgzT8q5YKmTRxS
Despre „sufocarea” foioaselor:
Răscoacerea (sufocarea)
Răscoacerea
, purtând şi numele de
sufocare,
este un defect al speciilor foioase, lemnul atacat prezentând petealbicioase pe un fond brun-roşcat, delimitate prin linii în general negricioase, care îi dau aspectul marmorat. Uneori, lemnul curăscoacere este afectat şi de un început de putregai.Răscoacerea apare în continuarea încinderii şi este provocată fie de speciile de ciuperci xilofage întâlnite şi la aceastadin urmă, fie de o serie de noi specii, care se instalează în mod succesiv. Prin aplicarea măsurilor practice recomandate pentruevitarea încinderii, poate fi prevenită şi apariţia răscoacerii.Liniile care mărginesc petele de pe suprafaţa lemnului afectat de răscoacere pot delimita zona de răspândire aciupercilor la contactul cu lemnul sănătos, zonele aferente unor specii diferite de ciuperci sau zonele aferente unor tulpinidiferite aparţinând aceleiaşi specii. Se întâmplă totodată ca peste unele linii de demarcaţie mai vechi să-şi facă apariţia linii dedelimitare noi, ce corespund altor specii de ciuperci.Atacul produs de specia
Stereum purpureum
, ale cărei fructificaţii, roşii-purpurii închis, ajung să tapiseze secţiunilelemnului, este considerat drept principala cauză a răscoacerii la fag (Venet şi Keller 1986). Acestei specii îi urmează în curândaltele, care contribuie la accentuarea degradării lemnului.Din cauza deprecierilor produse de ciupercile xilofage (perforaţii multiple ale pereţilor celulari, coroziunea pereteluisecundar, degradarea pectinelor din lamela mijlocie), lemnul cu răscoacere are valori sensibil mai mici ale rezistenţei lasolicitări mecanice, comparativ cu lemnul sănătos. El este însoţit de modificarea uşoară a compoziţiei chimice şi de schimbareaaccentuată a consistenţei.La lemnul de fag cu răscoacere, culoarea nu se uniformizează în urma abur