Am căutat mai multe informatii despre frasin sufocat sau despre lemn sufocat în general. Nu am găsit nici o terminologie similară nici pe spațiul de limbă engleză.

frasin-sufocat-4

Nu am găsit nimic, si de ceva luni de zile stau și mă gândesc dacă emailul primit de la d-l Fabian este referitor la o metoda aparte sau e doar o denumire locală.

Pentru că blogul acesta tratează subiectul lemn iar subiectul frasin sufocat îmi este total străin mă gândesc că poate printre cititori mai sunt oameni pricepuți care știu ceva despre acest tip de lemn. Chiar daca despre fag știu că dacă e sufocat se înroșește, iar fibra își pierde din calitate și rezistență, nu am cunoștința despre cum e cu alte esențe. Frasinul e frate cu stejarul, mai alb la fibră, cu densitate mai scăzută, însă la fel de rezistent. Frumusețea fibrei de lemn este nebănuită și depinde de mulți factori pentru a fi pusă în valoare.

Reproduc mai jos textul emailului primit integral, cu explicațiile de rigoare. Poate chiar d-l Fabian mai intervine și ne elucidează

    Despre procesul de sufocare nu as putea sa va spun foarte multe deoarece as putea spune ca sunt un norocos, fiindca am gasit cele doua bucati de scandura in atelierul tatalui meu, inainte ca acesta sa le taie pentru foc .Totusi din ceea ce mi-a spus tatal meu, lemnul din care provin cele 2 bucati a stat pe suprafata solului in jur de 4-5 ani, neacoperit sau protejat in vre-un fel, in bustean. In momentul in care le-am gasit lemnul acesta statuse la uscat, debitat in scandura in jur de 2 ani, iar apoi l-am mai pastrat 1 an semiprelucrat . 
    Mai sigur insa as putea sa fiu in  privinta prelucrarii acestui material. Textura moale si foarte sensibila face ca acest material sa fie destul de greu de prelucrat insa doar cand vine vorba de finisaj. Fibra care a ramas intacta, originala a lemnului de frasin se slefuieste mai greu decat materialul afectat, fapt care duce la formarea de mici denivelari de suprafata.   
    Masuta pe care am realizat-o din acest material se comporta bine deocamdata, si sper ca pe viitor sa nu am surprize . 
    Cam asta ar fi ceea ce stiu momentan despre acest tip de material, am sa va informez indata ce voi descoperii noutati din domeniu .  

Aștept la comentarii opiniile celor care au idee despre subiect si ne pot împărtăși mai multe.

Cu drag, de lemn masiv.