Fotogravura pe lemn – Detalii din procesul efectiv – Nicolae Roșioru

fotogravura in lemn

Despre Nicolae Rosioru am scris anterior când am prezentat paturi suprapuse, jucarii sau jocuri, însă azi ne scrie el despre fotogravura pe lemn. Textul sau este simplu, inspirat din realitate și din parcurgerea efectivă a pașilor prin tainele acestei tehnici. Sună bine? Tainele …. nu e vorba de nici un secret, mai degraba fotogravura pe lemn este tehnica biților care atinge și lemnul și implică evident un laser. E mai multă pricepere în programare decât în prelucrarea lemnului.

Nicolae ne spune cum a înțeles tâmplarul procesul, sunt sigur că multora le va fi de real folos acest text.

Salut Calin,

Astazi povestim despre fotogravura pe lemn. Pentru a fi in pas cu tehnologia de curand am decis sa abordez o noua provocare: lemn si fotogravura. La prima vedere este un proces simplu: iei o fotografie care iti place, o convertesti in alb-negru, pui o placuta de lemn in CNC-ul cu laser, pornesti aparatul si gata – isi face repede treaba….

Ei… nu e chiar asa….

Cu ajutorul colaboratorului meu am analizat situatia in sine. In primul rand am aflat procesul tehnic al fotogravurii. Intr-un program poza este convertita in alb-negru si pregatita pentru operatia de gravare. Este necesara o poza de calitate si rezolutie mare. Practic laserul arde cu intensitate mai mare sau mai mica lemnul, urmarind fiecare pixel din poza. Astfel sunt redate nuantele de negru – gri pe lemn.

Este un proces de durata: pentru un format de 19 cm / 26 cm procesul dureaza aproximativ 2 ore.

De asemenea este foarte important tipul de lemn pe care se face fotogravura. De exemplu pe rasinos rezultatele lasa de dorit. Acest tip de lemn are fibra moale si fibra tare, astfel ca apar diferente mari de textura – fibra moale e arsa mai mult iar cea tare mai putin  – la finalul operatiunii rezultand un aspect valurit. Un alt inconvenient in acest proces este desenul fibrei lemnului. Desi aceasta coloristica a fibrei ne incanta privirea, in fotogravura nu da un aspect tocmai placut. Facand mai multe teste m-am oprit la lemnul de tei si rezultatele au fost pe masura. Urmeaza in timp sa facem teste pe multe alte tipuri de lemn.

Am incercat sa prezint pe scurt cateva din detaliile cele mai importante in acest proces. Cu siguranta as putea vorbi neintrerupt cel putin o ora despre ce inseamna sa faci fotogravura pe lemn.

….si in final pentru a implica cu adevarat tamplaria in acest proces, am realizat rame simple din stejar finisate natural in ulei. Am cosiderat ca este mult mai placut sa inmanez clientului practic un tablou gata de pus in cui si nu o simpla bucata de lemn gravata.

 

Acum te las si pe tine sa ne impartasesti cateva cuvinte despre recenta experienta cu o astfel de lucrare”

Experiența mea este bazată pe surpriza de dinainte de Craciunul 2017 când curierul ne-a adus acasa, pe neașteptate, un colet. Surpriza primită de la Nicolae, aka Quercus, ne-a emoționat și drept urmare am dat jos tablouri decorative și am pus la loc de cinste fotogravura pe lemn cu familia noastră.

Fotogravura pe lemn

Originalul arata asa :

familia mea
familia mea

Exemplu Video

 

Multumim, este un privilegiu să te numărăm printre prieteni!
familia mea
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.