Sunt eu personal în situatia de a monta o folie anticondens la un acoperis din șindrila, pentru că am omis acest aspect înainte de montarea învelitorii. Poate este o greseală copilărească, am văzut că inclusiv la Casa cu clai, unde s-a restaurat o locuință vernaculară s-a acordat atenție acestui aspect și s-a montat o folie anticondens înainte de a bate șindrila pe acoperiș. Uite, eu am uitat, deși avusesem înainte, în perspectivă, acest detaliu în minte. Era minor ca manoperă și costuri, dacă aș fi făcut-o la faza potrivită, însă se dovedește o bătaie de cap enormă în acest moment.

Am învățat că o folie anticondens are rolul de a proteja izolația montată sub ea de infiltrațiile ocazionale de apă, protejând și permițând izolarea termică cu vată minerală sau bazaltică. Meșterii care au montat șindrila mi-au garantat impermeabilitatea lui, fapt demonstrat până acum, însă vreau să mă asigur că nici pe viitor, în cazul unor condiții meteo mai nefavorabile nu voi avea surprize. Cazul în care apar infiltrații ocazionale poate duce la deteriorarea în timp a izolației și desprind dintr-un email prin care anterior acestei lucrări m-am informat, recomandarea făcută de cei de la Masterplast.

”Acoperis:

Necunoscand materialul sindrilei din lemn, eu va spun acum o stratificatie ceea ce recomandam noi la sindrila bituminoasa. Ca si la pereti si aici se monteaza vata minerala de sticla intre capriori, dupa ce pe partea exterioara a vatei se mai pune o folie de difuzie (Mastermax 3 ECO) cu suprapuneri de 10 cm, pe care vin contrasipcii(in directie orizontala, inaltime min. 5 cm) pentru a fixa folia si pentru a crea stratul de aer intre folie si astereala.

De-a lungul liniei de streasina trebuie asigurata o sectiune a spatiului de ventilare minim 200 cm2/ml, iar la coama una de minim 50 cm2/ml. Pentru a opri intrarea pasarilor si insectelor la linia streasinii va recomand produsul Roofbond AC – banda aerisire perforata, iar la coama puteti sa folositi Roofbond AC Air vent sau Luftomat tot din acelasi motiv si inca pentru protejarea contra umezelii.

In interior este obligatoriu folosirea foliei de bariera de vapori, Isoflex Alu, lipite cu Isoflex tape intre ele, fixate pe caprior sau pe scheletul de profile pentru gipscarton cu Masterfol Tape 2.

Inca odata mentionez faptul ca stratificatia de mai sus recomandam pentru sindrila bituminoasa, va rog sa consultati cu distribuitorul sau fabricantul sindrilei din lemn ca sa va asigurati de corectitudinea stratificatiei.”

Sunt de formație inginer și consider informarea ca fiind esențială pentru un parcurs corect tehnic la lucrările de construcții. Dacă nu sunt de competența mea, caut să aflu de la cei care au cunoștințele necesare tot ceea ce se poate ști înainte de a parcurge o fază constructivă. De această dată, chiar dacă am știut că e nevoie de montat folia respectivă, în graba aparută ca urmare a sosirii meșterilor de pe o zi pe alta, cu aprovizionarea ce ținea strict de lemn, am uitat și omis să aduc și folia și am realizat doar după ce acoperișul era gata că nu se mai poate face nimic.

Așadar am început să caut soluții tehnice pentru a monta folia ulterior și realizez că ceva care dura doar câteva ore pentru întregul acoperiș se transformă într-o mare bătaie de cap, cu zile de muncă și cu o manoperă chinuitoare. Am inserat mai sus, textul primit de la un consultant tehnic de la Masterplast ca semn de mulțumire pentru răspunsul complet și rapid primit de la ei. Am solicitat informații si altor firme din domeniu, tot online, prin email sau formulare de contact, însă se pare că prezențele online frumoase nu coincid cu disponibilitatea acelor companii de a și răspunde cererilor primite din acest canal.

Am găsit, tot online, doar la cei de la URSA, care oferă soluții de izolare o schemă de montare a izolației, implicit și pentru o folie anticondens, pe acoperișuri cu învelitoarea montată. Cred că voi aplica prima schemă de montaj, adică aplicarea foliei pe dosul cornilor, fixarea cu șipci similare ca dimensiuni cu cele ale cornilor si apoi izolatia termica, între acele șipci. Voi pierde din spațiul interior pe o grosime de 10-15 cm la toată suprafața interioară a acoperișului, însă cred că este cea mai ușoară variantă ca manoperă, în situația mea. Am căutat mult, pe spațiul românesc sau de limba engleză și am găsit foarte puține informații cu scheme de montaj ușor digerabile. Toată lumea oferă sfaturi la montajul în faza normala, înainte de montarea învelitorii.

folie anticondens sub dranita
montaj folie anticondens – URSA

Căsuța mea de la livadă, un proiect care înaintează încet, pe măsura forței și a timpului nostru real de lucru de care dispunem este un proiect de suflet. Consider sfatul de mai sus, ca fiind util și altora care se vor găsi în situația mea, de aceea referințele făcute sunt gratuite, în semn de mulțumire pentru soluțiile și promptitudinea răspunsurilor.

S-aveți spor și atenție la tot ce meșteriți.