Se spune că oamenii îndrăgostiți simt fluturasi în burtă, dar nu e definit clar încă ce simt fluturașii îndrăgostiți. Tudor al meu a spus că simte că-l doare burtica când se gândește la o anume fată. Ceva este cu siguranță și denumirea de fluturasi poate descrie atât o senzație cât și doar asemănarea cu o formă geometrică. Dacă n-aș fi preluat termenul ad literam, pentru mine forma era clar de clepsidră, din cauza defectului de percepție inginerească.

fluturasi din lemn

Fluturasi din lemn

Se folosesc fluturasi din lemn pentru construcția blaturilor chiar dacă e nevoie din punct de vedere constructiv, chiar dacă nu. Nu știu dacă i-ați remarcat, e foarte posibil să nu o fi făcut, însă după ce citiți acest articol s-ar putea să priviți mai atenți data viitoare. De regulă partea structurală în care sunt utilizați este pentru a împiedica o crăpătură din fibra lemnului să se mai adâncească sau pentru a conecta diferite elemente de lemn dintr-un blat. Sunt inserați și cu scop estetic, poate mai des cu acest scop. De regulă se alege material identic cu restul blatului de lemn, însă designul a ajuns să folosească și acest artificiu meșteșugăresc în scopul frumosului. Fluturașii din lemn de culoare contrastantă sunt la fel de apreciați ca și acei fluturasi aplicați invizibili. La sertare la îmbinarile nut și feder, ori pe colțurile rigide ale corpurilor, puteți găsi fluturasi inspirat poziționați.

Sentient – Brooklyn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

Am văzut recent inserții de acest tip realizate și din metal, cu scop decorativ. Alama șlefuită este o opțiune des întâlnită, dar și inoxul. Rășina epoxidică a ajuns să fie tot mai des utilizată pentru a umple crăpături și noduri, însă aplicarea ei este o artă încă nedescoperită, care produce minuni, dar și rateuri frecvente.

Preferințele estetice sunt foarte discutabile, doar maeștrii emeriți ai dălții și rindelei pot emite pretenția că sunt capabili de a forma gusturi. Din atelierele japoneze sau inspirate de aceștia, provin multe minuni care trebuie apreciate cu un bagaj minim de cunoștințe de tâmplărie. Pentru un ochi neavizat poate fi doar lemn, însă înțelegerea procesului de lucru, a minunțiozității și migalei de care e nevoie pentru un produs finit cu linii simple, drepte, poate ridica un obiect cu forme banale la rangul de capodoperă.

Modele de mese cu fluturasi

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

 

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

Să știți când vedeți data următoare o formă de clepsidră ( fluturasi ) din lemn insertizată într-un blat de lemn că acolo zace multă muncă.

Cu drag, de bun gust.