Dacă ai citit aici în ultimii ani știi despre Turnătoria MAE, despre Alexandru Paicu și acum vei afla și despre soba rachetă – Ecozoom.

soba racheta Ecozoom
soba racheta Ecozoom – 30 decembrie 2020

Ecozoom este o soluție adresată mai multor categorii de utilizatori. De la cei ocazionali, excursioniști ce campează și au nevoie de o flacără vioaie pentru prepararea rapidă a hranei până la oameni aflați în dificultate, fie din cauza unor catastrofe naturale sau a condițiilor de trai din țări subdezvoltate.

Chiar dacă i se spune sobă, nu radiază căldură prin pereți, ci o redirecționează în sus, foarte eficient, către fundul vasului de gătit. Alexandru mi-a povestit despre soba rachetă pe care o vinde în România din 2020 prin site-ul www.ecozoom.ro și mi-a trimis spre testare varianta cu fibră ceramică. Se poate comanda cu 50 de lei mai ieftin și o sobă rachetă Ecozoom cu ceramică refractară, care este mai grea, însă eficiența nu are de suferit.

Am folosit-o de 2 ori – în 30 decembrie, este imaginea de mai sus și am încălzit 15 sarmale, după o zi bună de lucru. Șipcile din imagine au 5 cm lățime și 1 cm grosime, din brad, le-am făcut ca să umplu niște goluri dintre scânduri. Cu un mănunchi de 5-6 buc, de circa 50 cm lungime, am încălzit sarmalele și mi-au rămas cam jumătate din lungimea inițială. Pentru că am avut grijă nici n-am afumat exteriorul sobei, iar la sfârșit am aruncat cenușa și am prins cu palma de pereții verzi să mă conving că sunt reci.

A doua oară, am înfundat lemn mai mult, de dimensiuni mai mari, si pe sus, si pe jos, să vad cum se comportă. S-a afumat pe exterior și arde mai rău cu lemn mult. Logic …

soba racheta Ecozoom
soba racheta Ecozoom – 17 ianuarie 2021

A doua oară am folosit-o ieri, 17 ianuarie 2021, pentru prepararea unui ceai de mentă cu adaos de mere, stafide și zahar, direct la fiert. A durat circa 30 de minute să fiarbă un vas de 5 litri. Afară erau -7 grade, așa că suplimentarea cu lemn a meritat și pentru mine, m-am încălzit. Pentru cabana mea este un accesoriu ce va fi des folosit, nu totdeauna am chef să fac focul sub placa de piatră pe care o dețin. Mă gândesc la soba Ecozoom și la tigaia de fontă luată de la Turnătoria MAE acum câțiva ani ca la un duo cu caracter permanent.

Mulțumesc Alexandru, testul a mers foarte bine, e relevant și recomand fără rețineri achiziția acestei sobe. Valoarea mi se pare redusă, comparativ cu alte accesorii de camping. Are un volum redus, o văd potrivită în orice portbagaj, chiar și într-un rucsac.