Dranita – Acoperis de sindrila pentru casuta de vacanta

casa din lemn traditionala

Pentru căsuța de vacanță la care rânduiesc treburile de o vreme am ales dranita pentru învelitoarea de acoperiș. E o poveste lungă, cum am ajuns să mă întorc de unde am plecat în alegerea acoperișului și am parcurs toate materialele posibile și disponibile pe piață. Dacă ajungeți să citiți și despre Tesla la sfârșitul articolului înseamnă că aveți interesul de a vă documeta temeinic.

casa din lemn traditionala

DEXonline definește astfel – DRÁNIȚĂ, dranițe, s. f. Fiecare dintre scândurelele subțiri de lemn de brad, mai mari decât șindrila, cu care se acoperă unele case țărănești. – Din rus. dranița, ucr. dranyc’a.

Am 80 de mp de învelitoare unde se vor folosi peste 7000 de bucăți de dranita lungă de 60 de cm, cuprapusă câte 3. Ar fi trebuit câte 4, însă căsuța de vacanță nu e casă de locuit permanent, deci am considerat această opțiune la comun cu meșterul Vasile Hotico. E dranita de brad/molid, spintecată, care se va monta pe un acoperiș in 3 ape, înalt ca o pălărie codrenească, cu peste 100% înclinație a pantei. Deja e realizată structura de lemn cu căpriori de susținere și protejată provizoriu până se va înveli casa. Mi s-a recomandat să-i fac o baie de ulei de in în fiecare vară din următori 3-4 ani, când soarele dogorește mai multe zile și sper să mă țină vreo 30 de ani. E suficient, să mai rămână de muncă și altora, altfel li s-a urî cu statul la soare, lenevind.

Am considerat și utilizarea unui tratament special pentru lemn, care-l transformă în lemn fosilizat incipient, prin aplicarea de Bios Wood Total. Încă nu m-am edificat dacă sumele necesare pentru achiziție sunt justificate, și nu mă lasă inima să fac teste pe buzunarul meu. Ceea ce îmi place la acest produs este că e concept și fabricație românească, iar d-l Iancu, de la casaiancu.ro mi-a vorbit ca un inginer, nu ca un comerciant. Faptul că a făcut referire la recomandări din partea clienților mulțumiți mă face să îmi crească încrederea, însă mai caut argumente favorabile.

Apreciez orice comentariu din partea celor care l-au folosit.

Am fost la toate firmele locale care montează învelitori și am scris online cereri către toate mărcile care au o prezență online românească agreabilă. Spun agreabilă pentru că de multe ori am găsit site-uri aparținând unor nume sonore într-o degringolada care nu facilitează potențialului client găsirea de informații relevante și un contact cu cineva competent. Învelitori din tablă, fălțuită sau țigla metalică, țigla ceramică ori șindrila bituminoasă, le-am analizat pe rând.

Învelitoare metalică

tigla metalica cu acoperire de piatra naturala si aspect de dranita

Cele mai rezonabile ca și ofertă comercială sunt învelitorile metalice, însă gama uriașă și diferențierea ambiguă m-au făcut să renunț să le mai compar. Am apreciat ideea celor de la Gerard, cu tabla acoperită cu piatră naturală, însă diferența de preț este considerabilă. Nu le-am găsit cusur, însă la nivel de preț de 3/4 din valoarea lui Gerard se grupează tot eșalonul de soluții alternative demne de luat în considerare și greu de apreciat care merită. Am ascultat mai mulți montatori de astfel de învelitori și nu s-au suprapus părerile niciunuia dintre ei. Vânzătorii sunt în general diferiți față de montatori, iar producătorii pun pe tapet calitatea produselor premium iar prețul la care se face reclamă e cel pentru produsele entry-level.

Țigla Ceramică

Sunt extrem de dezamăgit de țigla ceramică, la segmentul calitate și ofertă comercială. Nu e omenește logic să-ți construiești oferta în jurul țiglei de câmp, iar accesoriile să valoreze 110% din valoarea totală a țiglei de câmp. Dacă fac pe nebunul și pun coame de tablă, care ar arăta urât, neîndoielnic, ies cu costurile la 45 % din oferta finală? Discuțiile despre sonorizare, izolare termică, alte detalii sunt terne și neavenite.

tigla ceramica

Cândva am auzit o vorbă de la un agent de vânzări care convingea achiziția produselor lui cu remarca – ”Altfel te vede lumea …”. Cam așa e și oferta comercială a celor care vând țiglă ceramică și știu foarte mulți care cumpără țiglă ceramică veche, pentru că ”nu se exfoliază ca și asta nouă”. Povestea cu conținutul de var și tehnologia de îndepărtare a varului din argilă are ca rezultat de cele mai multe ori recomandarea șoptită – Ia-ți din Ungaria sau Germania, la noi nu se fabrică calitate. Nu-s curios să aflu dacă e drept pe buzunarul meu, adică să creditez cu încredere o marcă și pe montatorii oficiali, iar ulterior, cu toată garanția să zic ca și crescătorul de păsări de curte la inundație – Pfui … la naiba, rațe trebuia să cresc, nu găini.

Dranita din lemn – alegerea mea

Așa că am decis că pun dranita, prețul e complet justificat. 1 leu bucata, 50 de bani dacă e neprelucrată. Montajul are la bază priceperea unor oameni în cuvântul căruia mă încred, ca urmare știu clar de la început ce e și ce mă așteaptă. Nu e nici o mirare că sufletește am pornit de la draniță pentru că din lemn e cu totul altă treabă.

Lucrarea a fost făcută de Ghiță Lozin, cu nea Ion, doi oameni cu mâini de aur. Celor care vor informații le pot oferi numărul de telefon – scrieți email la calin@stejarmasiv.ro

Chiar pot spune, că … altfel mă vede lumea … dacă e să mă iau după ce vorbește gura lumii.

casa din lemn traditionala
dranita montata pe structura de capriori din lemn

La grindină nu se sparge, la soare și umezeală tratez cu materiale naturale, ulei de in, la aspect e imbatabilă, la izolare fonică la fel, la izolare termică apare oricum ideea de folie anti-condens, vata bazaltică ori hartie și lambriu de lemn sub corni.

Deci … draniță să fie și sănătoși să fim sub ea, și noi și copii.

Completare cu tradiția japoneză, dacă ați ajuns cu cititul până aici aveți timp și de un film absolut minunat.

Solarcity și Tesla

Ceea ce Elon Musk și Tesla vor să facă este un vuiet care se aude neplăcut pentru economia globală. Recent, a fost prezentată ideea de Solar City care includ bateriile de stocare Powerwall 2 plus țigla din sticlă cu panou solar încorporat. Dacă aș fi șeic arab sau multinațională petrolieră cred că n-aș dormi tare bine, cu gândul că cineva poate oferi soluții la costuri rezonabile, care rezolvă probleme de energie, autonomie, deplasare și eliberează consumatorul de chingile dependenței.

Soarele, apa, aerul sunt libere în natură pentru toată lumea, iar dacă facem un exercițiu de imaginație putem renunța la serviciile publice și să câștigăm autonomie, inclusiv pentru automobile. Sună greu de digerat pentru toți, pentru companii dar și pentru stat, care nu mai pupă taxe din serviciile de energie – curent sau combustibili petrolieri. Eu am urmărit tot filmulețul de mai jos foarte atent, Elon Musk e pe cale să pornească o răsturnare a conceptului economic globalizat.

După dranită aș vrea să trăiesc vremurile când pot instala acoperișul cu panouri solare și cumpăr o Tesla Model 3. Fără rate la bancă, cu fântână în curte și curent de la Soare … grădină de legume, pomi fructiferi … ajungem să discutăm despre politică și ajutoare sociale din altă perspectivă.

S-aveți parte de gândul cel bun, pentru voi și pentru natură.

Am mai pus puțin lemn pe casa –Copertina intrare – adică pentru ușa de intrare

3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Sunt pentru independenta de sistem , m-am retras langa oras , lucrez in lemn , am casa de lemn , panouri solare , centrala pe lemne …..si mai incercam si altele . Problema cu timpul mi se pare interesanta , as dori sa detaliem pe acest subiect poate gasim ceva idei folositoare amandurora.

 2. #2 Comentariu nou

  Daca pentru casuta de vacanta ati ales dranita atunci pentru o casa in care sa locuiti zilnic ce alegeti?

  • Astept sa ma edific pe masura ce va inainta constructia, in acest moment e posibil sa aleg tot dranita. Nu consider alternativele corecte dpdv comercial, este aberant sa platesti pentru tigla fabricata recent accesorii la pret mai mare decat tigla ceramica de camp.

 3. Buna ziua

  Si noi am optat pentru dranita la pensiunea noastra , a fost un proiect de suflet si nu ne pare rau ca am investit dublu fata de o invelitoare clasica . Din pacate foarte putina lume apreciaza , oamenii din Romania sunt obisnuiti cu pensiuni care arata ca un bloc de 2-3-4 etaje roz sau portocaliu cu geamuri termopane albe din plastic , bai cu faianta marmorat si maro daca se poate sau roz . Am ales o firma din Bucovina care face dranita pentru export , un domn care pune suflet si face si din placere nu numai pentru bani . Lemn taiat iarna cand vegetatia intra in repaos , tratat cu o solutie aprox. 2-3 zile si din nou uscat .

  • astept imagini cu pensiunea, va promit promovare gratuita.

  • #6 Comentariu nou

   Buna ziua, daca sunteti bun , puteti spune numele firmei de la care ati cumparat sindrila?Eventual echipa de meseriasi pentru schimbarea acoperisului cu care ati lucrat.
   Avem un proiect de suflet , e casa bunicilor si vrem cu drag sa o restauram.Multumesc.

   • #7 Comentariu nou

    Buna ziua

    Cu firma Ambis am lucrat si suntem foarte multumiti .
    De la ei am cumparat si o echipa de la ei a venit si a montat sindrila .
    casabarolo.ro

    O zi frumoasa
    Jutka Borde

 4. #8 Comentariu nou

  O alternativa buna ar fi tigla metalica Janosik de la blachotrapez!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.