Deșeuri de stejar – nimic nu se pierde, totul se transformă

deșeuri de stejar

Prelucrarea primară a scândurilor cu coajă, achiziționate de la uscătoare, cum e și TOWA , duc la apariția unei cantități însemnate de deșeuri de stejar care ajung invariabil pe foc. Numai râde flacăra când îi dai stejar uscat pentru mobilă. Cu coaja și o bucățică de carton pornești focul instantaneu. Apoi încetișor, adaugi lemn doar cât să întreții arderea într-o vatră sub grătare sau într-o sobă eficientă. Dacă ești om cu scaun la cap, arzi lemn fără rășină sub o placă de piatră încorsetată în cornier și ești declarat pe loc cel mai bun Master Chef.

deșeuri de stejar
deșeuri de stejar – cele de jos

Ajut din când în când, ca și ucenic lângă prietenul meu Tibi, de la Kraft Mobel, când face proiecte unicate. La el s-au produs și ultimele trofee pentru Gala Forbes MarComm, va fi zilele ce urmează decernarea lor. Meșterim din plăcere, încântați că rezultatul muncii va fi apreciat și aplaudat la scenă deschisă în capitală. Când au venit cei de la fondurile europene în inspecție la atelierul lui Tibi acum o lună nu prea au crezut că de acolo s-au dus la București piesele de lemn ce s-au decernat atâtor oameni importanți. Pozele nu mint, plus că-s eu chezaș. Uite mai jos:

trofeele Marcomm

Povestind despre acestea, râzând cu drag și bucurie nedisimulată, ajungem să strângem un braț de laterale cu coajă din scândurile prelucrate primar, în 2 ceasuri. Trebuie făcut ceva cu ele, cantitatea nu-i neglijabilă. Orice tâmplar strânge aceste deșeuri de stejar sau alt lemn de esență tare toată vara, nu prea cumpără lemne de foc pe iarnă.

E treaba mea să le debitez la 40-50 de cm și le leg în snopi, numai buni de dus într-o mână. Circularul ăsta mic nu-i jucărie, neatenția costă. Țin tare mult la degetele mele, n-aș vrea să am nevoie de înlocuitoare – Proteze pentru degete – X-Fingers sau Naked Prosthetics. Am depozitat din august mai multe legături, cu gândul la toamnă, și la livada de la Baia Sprie.

Anul acesta am recoltat mult de pe plantația din Baia Sprie și am decis să facem și puțină apă de foc. E domolită la 52°, din teascul rămas de la vinul de coacăze amestecat cu fructele ce n-au mai apucat să fie prelucrate. Nu-i multă, vreo 15 litri, pentru casă, curată, ține mărgica 5 minute. Aici intervin snopii de deșeuri de stejar. Vă declar cu mâna pe inimă, dogoresc sub cazan de-ți umple inima de bucurie. Stă acul termometrului din comănac la 98-100 de grade lipit, cu 3-4 bucăți adăugate la foc din când în când.

vin coacaze
Vin de coacăze de casă

Nu e la-îndemâna tuturor să aibă deșeuri de stejar pentru focul de pălincie, dar dacă vă costă puțin timp, puțin efort, atunci când un tâmplar vă execută o mobilă la comandă, profitați! Și așa plătiți lemnul alături de manoperă. Îl ajutați și pe el să se debaraseze de niște resturi. Omul prevăzător, face iarna car … sanie nu prea mai avem la ce folosi.

Nu zic să mă ascultați, spun doar cum am făcut eu.

Am primit pentru testare o sobă rachetă Ecozoom, încă n-am apucat să o testez, dar merge tun cu astfel de deșeuri de stejar.

Duminică frumoasă, zile cu sănătate nesfârșită!

deșeuri de stejar
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    As dori si eu deseuri de stejar!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.