Decorul dintr-o piesă de teatru în sarcina unui scenograf

decorul

Pun pariu că foarte puțini dintre voi, atunci când se uita la un film sau la un spectacol de teatru, remarcă felul în care decorul se potrivește cu mesajul piesei sau al filmului. Citeam zilele trecute un articol despre anumite zone din Spania, părăsite acum, în care pot fi văzute rămășițele unor vechi și spectaculoase decoruri, în care s-au filmat câteva producții de la Hollywood. Sigur, alegerea unor țări precum Spania sau Mexic, s-a făcut pentru reducerea costurilor de producție, materialele, mâna de lucru fiind mai ieftine.

Decorurile spectaculoase de mai demult se fac acum pe calculator, iar munca unui scenograf sau a unui designer de scenă, cum îi spun americanii, se face mai mult pe calculator.

decorul

Dar nu încă în teatru, sau nu tot timpul. Știu asta pentru că acolo lucrez eu. În spatele unui spectacol, se află o întreagă echipă de oameni. Un teatru bun are propriul său atelier de tâmplărie. Așa că, dacă vă place să lucrați cu lemnul, dar nu vă place să faceți mobilă, o posibilă cariera s-ar putea deschide pe partea asta.

Îți recomandăm și: Mobila pe Comanda – Birou pentru Doamna si birou pentru Domnul

Scenograful trebuie să realizeze decorul pentru un spectacol. Pentru asta, el trebuie să comunice foarte bine cu regizorul și cu directorul artistic. Practic, e o muncă în echipă. Iar decorul trebuie să ajute mesajului transmis. Spectatorul asta remarcă atunci când se ridică cortina sau când intră pe scenă, dacă e un spectacol cu publicul pe gradene. Fără să îți dai seama, ești introdus în poveste! Deși, prea puțini discută decorul la ieșire…

decorul

Am cunoscut o trupă de teatru din Coreea. Stilul lor este mai avangardist, iar ca decor folosesc mult metalul. Au venit la noi la teatru, au trecut prin scena goală, au repetat câteva ore într-o sală de lângă scenă, și la ieșire au fost surprinși să găsească un apartament construit în scenă. Le-am explicat că au făcut asta vreo 7 angajați ai teatrului.

Ce am vrut să subliniez prin povestea asta e faptul că un tâmplar bun, poate executa un decor de poveste. Nu doar mobilă pentru casa noastră! 🙂

decorul

decorul

decorul

(imagini preluate de la Teatrul Municipal Baia Mare și jillcarterdesign.com)

 

decorul
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.