Decor interior cu grinzi de lemn aparente

Am primit recent o solicitare din partea unui cititor pentru o soluție de decor interior cu grinzi de lemn pe tavan. Omul aprecia lemnul de stejar și având la dispoziție o cameră înalta, în stilul cladirilor vechi și-a exprimat inteția de a decora tavanul cu grinzi aparente (vizibile) pentru un efect rustic.

Dimensiunile camerei în discuție de 5x7m impun montarea doar pe latura de 5 m a decorului, cu distanță de 1,5 m între grinzi. Și-a exprimat dorința de a avea pe tavan grinzi frumoase, mari, de 15×15 cm, unde fibra lemnului să fie evidențiată și pusă în valoare de o culoare care să se potrivească cu mobilierul de lemn masiv. I-am recomandat sa își reconsidere opțiunea pentru lemnul de stejar. Uzual, grinzile de stejar fac parte integrantă din planșeul nivelului superior iar partea de susținere a lor se află în pereți. Grinzile sunt bine încastrate și susțin fără probleme greutatea unui întreg nivel, cu condiția de a fi montate suficient de des.

Personal consider ca greutatea lemnului de stejar e mult prea mare pentru a justifica alegerea acestui lemn pentru decor. La un calcul simplu, o grindă de 5×0,15×0,15 m are cubajul de 0,112 mc iar la o greutate specifica de 940 kg/m cub pentru o umiditate de 15 % duce la o greutate de 105 kg pentru fiecare grinda. Cum numarul lor este de 5 grinzi, montate pe tavan, înseamnă o jumătate de tonă atârnată de tavan. Sistemul de prindere ar trebui sa fie cu profil metalic în U prins cu dibluri în perete. O soluție pentru ca aspectul estetic să fie cel dorit și partea practică a realizării sa fie mai ușoară este schimbarea materialului cu lemn de rășinoase și realizarea unei cutii, din scăndură de țol, de 25 de mm, finisată cu baiț închis la culoare si rașchetat, apoi revopsit într-o nuanță mai deschisă. Astfel fibra se evidențează și lemnul pare mai vechi și aspectul de grindă reală de susținere este destul de bine reprodus.

Pentru o idee mai bună asupra aspectului grinzilor aparente poate imaginile de mai jos sunt suficient de explicative.

 grindă de lemn

grindă de lemn

grinzi de lemn in decor modern

grindă de lemn

 

grindă de lemn

grindă de lemn

 

grindă de lemn

grindă de lemn

 

grindă de lemn

Cu drag, de modă veche.

Sursa imaginilor

11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  waw cat debine arata aceste grinzi ! Oare cine le prelucreaza?

  • oricine. Genul acesta de lucrari ar trebui sa fie bricolaj atunci cand se refera la decor și nu la structuri de rezistență. Daca avem grinzile incluse în structura de rezistenta a tavanului totul ține doar de finisaj.

 2. #3 Comentariu nou

  La suprafata incaperii care depaseste 5m liniari cum e posibil sa nu se deformeze in timp??? lemnul din cite stiu este influentat de umiditate si temperatura chiar daca este tratat.
  Constructiv sunt intii grinzile dupa care se aplica tavanul-e ceva gresit??

  • #4 Comentariu nou

   Deformarea pentru 5 m e determinata si de dimensiunile grinzilor. Daca sunt functionale, adica sustin tavanul, cu siguranta trebuie mai groase. Daca lemnul e aplicat pur decorativ ulterior trebuie folosita o solutie usoara, plus o prindere corespunzatoare pentru e evita deformarile sub propria greutate, pentru ca da, lemnul masiv lucreaza in timp indiferent de tratament.

 3. #5 Comentariu nou

  Apropo de mese , as vrea si niste preturi. Iiar in ceea ce priveste rotilele, ar fi tentant , o pot misca mai usor.

 4. Foarte bun articolul, util celor care cauta grinzi din lemn. Ca o alternativa pentru a nu incarca plafonul cu o greutate exagerata ar mai fi si grinzile din poliuretan, un material rezistent in timp, disponibil in mai multe culori si texturi, la preturi semnificativ mai mici.

  • sunt destul de căutate, am remarcat o crestere a numarului celor care renoveaza case vechi, cu preponderenta pe modelul brancovenesc. Acolo se cauta recastigarea splendorii de alta data si costurile nu sunt impedimentul principal.

 5. #8 Comentariu nou

  Cu ce se chituiesc rosturile dintre grindă si rigips?
  am un tavan la mansardă,cu ginzi aparente din
  brad si dupa cum stim lemnul lucrează si cu timpul
  apar crapaturi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.