Cum se copiaza pe strung un picior strunjit

Strung semiautomat Strung semiautomat

Dacă sculele pentru prelucrarea lemnului au evoluat atât de mult, e pentru că volumul producției s-a mărit constant iar soluțiile tehnice de demult nu mai fac față și cer inginerilor abordări noi. După știința mea, strungul cu CNC, sau router sau pantograful automatizat, depinde de zona geografică cum îl denumesc fiecare, e soluția de top astăzi.

strunjirea lemnului - masa cu picior strunjit
masa patrata cu picioare strunjite
strunjirea lemnului - picior de lemn
picior strunjit si sablonul de copiere

Pe vremuri, cea a sculele din anii 70 s-ar fi folosit o formă, după care, similar cu ceea ce astăzi vedeți că e folosit la copierea cheilor de yală, se reproducea strunjirea picioarelor sau a altor elemente cu forme ce necesita replicarea. Chiar și astăzi există în funcțiune astfel de scule, iar un meșter priceput, cu un șubler în mână te poate uimi ce știe scoate lucrând cu o vechitură de asta. Dacă numărul de bucăți este mare, merită pierdut vremea și confecționat un șablon, pe care strungul semi-automat îl reproduce destul de fidel.Totuși, nu vă așteptați să fie nici măcar de precizia copiatoarelor de chei, acolo se lucrează cu metal, e mai ușor, dar până la precizii de ordinul 1-2 mm se pot obține rezultate satisfăcătoare.

Nu vreau să prezint partea de specialitate, ci doar să dau o idee de cum arată acest șablon, pe care și noi l-am folosit la un proiect pentru picioare strunjite de mese. Nu fabricâm decât rareori astfel de elemente, de aceea nu suntem echipați foarte actual pentru strunjire, în secuime găsiți multe ateliere care au transformat asta în artă, și despre care am scris în articolul –Elemente sculptate din lemn în spirală.

Noi fabricăm un singur model de masă, Masă rotundă extensibilă Roge, care are picioare strunjite și pentru care folosim strungul, dar acest model se încăpățânează să placă în continuare și să se comande suficient de des pentru a fi produs regulat.

Un filmuleț sugestiv pentru strungul semi-automat cu copiere e mai jos, se vede foarte bine cum urmărește șablonul.

De pe canalul lui Mathias Wandel puteți vedea cum arată un pantograf destul de bun aplicabil la domeniul HOBBY. Mai jos este prezentat filmulețul cu varianta pe care și-a construit-o singur.

Cu drag, de meștereală.

strunjirea lemnului
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.