Cordwood – un sistem constructiv rudimentar pentru ziduri neportante

cordwood Casuta cu pereti de tip cordwood

Când nevoia te învață devii expert în orice, iar denumirea de Cordwood este doar termenul folosit pentru a defini un sistem constructiv fără origini. Personal, aș zice că este un sistem economic, foarte asemănător construirii bordeielor sau a caselor din baloți de paie. Aș vrea să semnalez o diferență, majoră, pentru perceperea acestor modele constructive. Acum 200 de ani și mai înainte cât vreți de mult, nu prea existau STAS-uri și reguli, experiența, îndrăzneala de a încerca și bunul simț al proporțiilor sau funcționabilității ducea oamenii la soluții de construcție unicate, individuale ca concepție și realizare.

cordwood
Casuta cu pereti de tip cordwood

Wikipedia descrie minunat acest termen – Cordwood este denumirea sub care știm noi, azi, la ce ne referim, însă nimeni nu pretinde proprietatea soluției. S-au găsit și în Grecia și în Siberia rămășițe de mii de ani ale unor construcții similare și toate au apărut se presupune de la nevoia unor tăietori de lemne de a acoperi un foc aflat lângă o stivă de lemne. Lemnul de foc, stivuit, ajunge foarte asemănător cu un perete. Pentru a închide spațiile goale dintre lemne, au imaginat un liant ieftin făcut din nisip, rumegus, var și o parte redusă de ciment, acolo unde s-a dispus de această resursă. Poate că succesul lucrării i-a entuziasmat și viteza cu care se ridică o astfel de construcție i-a îndemnat să o reproducă, să o rafineze și să o considere demnă de a fi numită locuință.

Oricine poate construi în sistem Cordwood, nu are traducere în limba română, deși în engleză are mai multe sinonime descriptive. Dacă vă rămân capete de lemn rotund sau dispuneți de prea mult lemn de foc puteți încerca să ridicați un perete folosind această tehnică. Cred că doar oportunitatea materialului lemnos poate justifica efortul. Ideal ar fi ca peretele să fie compus în % cât mai mare din lemn, iar liantul folosit să fie cât e minim necesar ca să închidă spațiile goale dintre bucățile de lemn.

Peretele va fi format dintr-o structura izolată la mijloc cu rumeguș și doar capetele fiecarui element de lemn vor fi prinse in mortar. De regulă în sistem Cordwood, peretele este unul neportant, de umplutură între cadre, formate din grinzi de lemn. Este important să folosiți lemn care în urma uscării să nu își reducă dimensiunile. Acoperișurile construcțiilor cu zid tip Cordwood au streașinile largi și cu forme ce depășesc verticala zidului mult pentru a-l feri de ploaie. Cu cât lemnul din perete este mai uscat mult timp, cu atât sunt șanse mai mari să nu apară fisuri. Se poate chiar sigila capatul lemnului cu ceară sau produse impermeabilizante.

Grija pentru aspectul exterior și interior poate duce la un rezultat estetic apreciabil, însă personal am rețineri mari în ceea ce privește integritatea structurală a unui perete tip Cordwood, în timp, peste 5 ani să zicem. Sunt contrazis de dimensiunile generoase ale unor construcții, nejustificate fără o utilizare îndelungată.

cordwood
Zid cordwood ridicat cu copiii

Oricum, ideea există, poate ca joacă cu copiii este o soluție minunată, însă nu aș alege personal o astfel de soluție pentru nici o clădire, nici cu caracter semi-permanent. Contrar opiniei mele, există oameni pasionați de acest tip constructiv și internetul este generos în a oferi informații și soluții pentru cei care doresc mai mult. Aici găsiti un blog interesant.

Și o saună … asta chiar merită văzut, chiar cred că pentru o astfel de utilizare ar merita făcut o încercare.

Cu drag, doar ca să știți.

cordwood
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.