Cavalul este un instrument muzical, asemănător fluierului, făcut din lemn de alun sau de paltin. Dacă ascultați Subcarpați, cu siguranță ați auzit de el. Mărturisesc că până la ei, eu nu știam de existența sa, darmite de faptul că este considerat instrument național. Pentru o mai bună înțelegere, dați play la minunatul clip. 🙂

Observați că solistul de la Subcarpați ține în mâna cavalul. Un necunoscător ar zice că e fluier. Ele se deosebesc prin faptul că, cavalul este deschis la ambele capete. De asemenea, felul în care e făcut poate să difere în funcție de meșterul care l-a fabricat. Și se pare că mai există meșteri tradiționali în România, care făuresc astfel de instrumente.

S-ar putea să îți placă și: Cobza și povestea lui ”Să-mi cânți cobzar bătrân”

Știu asta pentru că urmăresc asociația care se ocupă de implementarea programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021. Prin luna martie a acestui an, s-a organizat în Timișoara un atelier de cântat la caval, atelier în care tineri se putea înscrie gratuit pentru a învăța tainele acestui instrument. Și n-au fost puțini cei care s-au înscris… Găsiți mai multe informații aici!

cavalul

În lista instrumentelor muzicale tradiționale românești apare foarte rar menționat cavalul. Prin atelierul despre care v-am scris, se urmărea reintroducerea sa în ”circuit” sau mai bine zis, readucerea sa în prin planul conștiinței noastre.

Sunt multe lucruri vechi, demult uitate. În weekend am fost la Sighișoara, în vizită în cetatea veche. Acolo, oameni încă locuiesc în case construite pe la 1700. Niciunul nu a încercat să le modernizeze. Veți spune că nu au voie, dar vă reamintesc că au fost vremuri când au avut voie. Cumva, ei au reușit să păstreze și să onoreze lucrările de demult. M-am întrebat de ce nu s-a putut face asta și la noi în Maramureș. Lipsa educației a fost răspunsul care mi-a venit în minte.

De asta v-am menționat cavalul azi. Cred ca fiecare, prin mijloacele pe care le are la dispoziție, e dator să reamintească celorlalți lucrurile bune!

Cu drag de dumneavoastră!

cavalul

cavalul