Casa de pe malul lacului – amenajare interioară

amenajarea unei case

Este americană casa de pe malul lacului, însă acest model de construcție se pare că prinde tot mai bine la noi. Ideea de a te focusa pe caracteristicile energetice ale casei implică abordarea schimbată construcției pereților.

Casele pasive sunt definite în standardul german și de regulă sunt construite pe structură din lemn. Casele din zidărie sunt ceva mai robuste, însă dpdv energetic nu au performanțe foarte bune. Astăzi, când costul energiei este o problemă reală, când realizăm că ne distrugem planeta doar folosind resursele naturale fără discernământ, aceste considerente devin actuale.

Americanii construiesc pe structură din lemn demult și o fac mult mai repede decât zidind cărămidă. Așa e și casa de pe malul lacului, și nu trebuie sa fie doar o cabana de vacanță, ci poate fi chiar o casă de locuit permanentă.

Casa pe malul lacului
casa albastra de pe malul lacului

Exteriorul casei nu e necesar să fie tencuit sau zugrăvit, mai sunt alternative. Sidingul sau bardage-ul din lemn ori tablă poate proteja la fel de bine structura interioară a peretelui, care se ocupă de izolația termică.

Cred că trăinicia caselor de zid nu e neapărat bine poziționată în accepțiunea colectivă. Casele vechi de zid, vaioagă, cărămidă sau piatră trec cu greu de 100 de ani, în condiții bune. Personal nu mai cred că gusturile locative se păstrează cu secolele, nu locuim toți în castele, nu suntem nobili.

O locuință, ca și casa de pe malul lacului are legătură directă cu prima, cel mult a doua generație începând cu cei care au ridicat-o. Apoi e foarte bine să poată fi demolată ușor, să fie compusă din materiale reciclabile, să nu genereze poluare sau resturi greu de îndepărtat. Aș vrea să avem cât mai puțin beton în pământ, să folosim șuruburi de fundație, să putem reda terenului starea naturală, fără moloz relativ ușor.

design exterior
living room modern
blat de bucatarie din stejar masiv

Mobilarea interioară s-a schimbat, se preferă spații largi, cu suprafețe mari, vitrate, se exclud dulapurile, se pune accent pe aspectul cald al lemnului.

bucatarie moderna - casa de pe malul lacului

Casa noastră are panoramă, un aspect trecut cu vederea la construcțiile noi. Se focusează toți pe interior când de fapt ideea de a locui la casă se leagă complet de curte, de exterior.

masa vintage pentru dinning room - casa de pe malul lacului
dormitor in culori neutre
baie spatioasa si moderna - casa de pe malul lacului
terasa din piatra si lemn masiv

Greu ai putea ghici interiorul cald din lemn și crem/ivoire când privești casa de pe malul lacului din afară și vezi exteriorul albastru.

casa de pe malul lacului

Tim Brinks este cel care a imaginat THE PENTWATER COTTAGE

amenajarea unei case
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Noi chiar si azi inca tinem cu dintii de caramida si beton.

  • #2 Comentariu nou

   este? e asa de greu sa renuntam la cutume. O minte libera pare un impediment, din cauza nesigurantei. Hai sa ne intoarcem la lingura de lemn 😀

 2. #3 Comentariu nou

  cum pot comanda cutii de la acest magazin? faceti livrari in tara?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.