Despre un calibrator sau mașină de șlefuit și calibrat vorbim ca și despre cel mai scump utilaj ce poate echipa un atelier de mici dimensiuni. Când ai la dispoziție niște fonduri indiferent de provenința lor te gândești cum ar fi să ai un calibrator în atelier. Rezolvă o mulțime de probleme, deși nu mi-e clar în ce variantă se definește șlefuirea sau calibrarea pentru un blat din lemn care parcurge drumul pe sub banda de șlefuit reglată la zecimi de milimetru.

unitati de contact cu lemnul

Recent am avut de-a face cu o astfel de cerere și diferit față de soluția din fabrică, unde folosim o mașină de șlefuit și calibrat industrială, mare cât un munte, problema pentru un atelier se pune diferit. Mașini de 4 fețe se folosesc mai rar într-un atelier care produce piese la comandă, și urmărește maximizarea randamentului din scândură. Un calibrator are o cu totul altă percepție și ușurează munca fantastic de mult, însă prețul este de regulă pentru un utilaj nou în 5 cifre și-n EURO.

Am auzit păreri care spun că un șlaif combinat cu o mașină bună de grosime poate face aproape la fel de mult.

Cred că setul de întrebări de mai jos au nevoie de clarificare pentru a decide achiziția unui astfel de utilaj. Mie mi-ar fi de folos răspunsurile, însă cu siguranță și meșterii cititori ai acestei reviste vor găsi utile informațiile din răspunsurile celor avizați.

Voi permite link-uri în răspunsuri, dacă fac referire la informații utile. Un text citit pe un site american m-a pus pe gânduri – WoodworkingNetwork

  1. Ce putere implică utilizarea unui astfel de utilaj la 380 V și care este lățimea maximă utilizabilă la un racord cu putere casnică ∼ 10kW ( aici trebuie ținut cont și de exhausor și de compresor )
  2. Cum e cel mai bine de configurat unitatea de șlefuire preț/performanță ? Combinată cu o bandă sau cu 2/3 unități pe 2 tamburi?
  3. Ce puteți recomanda despre tamburi – metalic, cauciuc, ce configurație, ce duritate pentru cauciuc – pentru stejar masiv și lemn în general, nu furnire
  4. Exhaustarea ? Am văzut cerințe de la 1900 la 6000 de mc/h … este un volum semnificativ!
  5. La ce se referă recomandând cei din link-ul de mai sus ”Dead Shafts în loc de Live Shafts” pentru un calibrator? La unitatea de șlefuire sau la banda de avans?
  6. Cât de importantă este lungimea benzii de șlefuire?
  7. Cât de frecvent trebuie înocuite benzile de șlefuire?
  8. Pentru un atelier mic se justifică un calibrator sau mai bine o altă soluție de finisat blaturi de masă sau trepte?
  9. Ce compresor e necesar?

Poate n-am cuprins toate întrebările și aveți și alte precizări de făcut, aveți libertatea să vă exprimați la subiect. Sunt utilaje americane cu nume nemaiauzite pe continentul european, la prețuri similare, deși am remarcat că americanii apreciază branduri europene cunoscute. Felder și SCM sunt fluierate admirativ peste ocean.

Am admirat prezentarea acestui SCM, este cu grosime pe arbore elicoidal inclusă … dar prea costisitor pentru un atelier mic.

Aștept răspunsurile celor avizați!

Putem comenta și adăuga link-uri dacă suntem firmă?

Da, voi permite la acest articol fiecărei firme distribuitoare, care justifică răspunsul oferit să adauge și un link către informații relevante.