Am ajuns la lingura de lemn, în bucătăria unde lemnul e stapan, atât la gătit cât și ca decor sau material pentru mobilier.

Sau la castron, fund de lemn pentru tocat, sucitoare pentru intins aluatul, spatula de invartit in wok-ul cu teflon.

Ne intoarcem la traditie, istoria se repeta, moda la fel. Oriunde veti vedea un bucatar pregatind feluri de mancare cu trimitere la origini (fara derapaje hazlii) ustensilele din bucatarie vor fi tot acelea pe care le folosea si bunica. Mirosul bucatariei din copilarie e inconfundabil, stiu sigur ca prajituri ca atunci, cozonaci ca si aceia impletiti si unsi cu ou batut cu pensula de pene, nu vor mai fi. De-am sti sa apreciem cu adevarat vremurile copilariei cind  – citez – un ilustru anonim – cea mai grea decizie era alegerea gustului inghetatei.

Am gasit intr-un magazin din Germania, ce se ocupa de casa, o tabla de lemn, pentru tocat si pregatit diverse la un pret absolut incredibil, 10 EUR. Si e mare, 40×50 cm, de 3 cm grosime cu bordura ridicata la perete si șant pe margine ca sa stranga lichidele curse. Cine stie pe unde prin Romania e fabricata si am ajuns sa o aduc inapoi.

In Campulung Moldovenesc se afla un Muzeu al lingurilor de lemn, in incinta casei muzeu Prof. Ion Tugui, pe strada Gh. Popovici Nr 1.

Muzeul lingurilor de lemn

E plin spatiul de blogging cu referiri la intorcerea la natura, chiar s-au pus oamenii sa isi ciopleasca singuri linguri de lemn, sunt si scule specializate, evident produse de vestici, cele autohtone sint manufacturate, cu care orice ezer-mester poate sa-si incerce talentul pentru a face propria lingura de lemn, ca sa manince in natura ca „bushman”.

In mai toate imaginile, facute cu aparate de fotografiat de sute si mii de euro, unde se pregateste mancare, apare si lingura de lemn – de 2 lei.

E uimitor contrastul intre tehnica de maxima valoare si simplitatea necesara vietii, adica nevoile primare. Au devenit aceste doua alaturari atat de comune incat nici nu mai remarcam discrepanta, chiar daca nu e una suparatoare. Lingura de lemn este indispensabilă la maioneze, la frecat usturoiul sau la învârtit în ciorbă.

Si dupa stiinta mea, Maramuresul denumeste ustensila de amestecat mamaliga facalet, iar sucitor e ceva similar ca forma, doar ca simetric la capete si cu care se intinde foaia de aluat.

Ustensile de bucatarie
Ustensile de bucatarie
Tocator de lemn
Tocator de lemn
Suport lingura de lemn
Suport lingura de lemn
Sucitor pentru aluat
Sucitor pentru aluat

 

Sita de lemn - Muzeu

Mojar de lemn

hangiri - pt fiert orez
Hangiri – pt fiert orez
Facalet in ceaunul cu mamaliga lemnul e stapan
Facalet in ceaunul cu mamaliga

 

Sa aveti pofta buna, cu drag, de moda veche. Lemnul e stapan, cu siguranță, în prepararea bucatelor delicioase.

Sarbatoarea Invierii Domnului sa va gaseasca sanatosi, linistiti, in mijlocul familiei.

Cristos a-nviat !!!

Poze de aici