Am scris atelier de mobila din lemn masiv ca termen general, dar aș include și orice alte obiecte din lemn pe care omul și le dorește acasă.

mobila la comanda
scule de tamplarie

Îmi amintesc despre episodul pe care întâmplător l-am urmărit din serialul Neveste Disperate, cu tamplarul/dulgherul cartierului, care rezolva toate problemele casnice ale doamnelor, de la reparatul acoperisului, a unei uși sau a unui corp de mobilier până la pansamentul pentru suflet printr-o vorbă bună. Așa ceva este nevoie și la noi, dar cred că invazia de absolvenți de facultate care doresc posturi de conducere a lăsat goală o nișă de meserii proletare unde e greu de acoperit cererea tot mai mare de servicii care implică pricepere și muncă. Instalatori, tamplari, zugravi BUNI, și accentuez asta, BUNI, adică pricepuți, care să facă una alta pe lângă casă contra unor sume decente este foarte greu de găsit. Oameni capabili să pună pe roate un atelier de mobila, sau mai general un atelier de tâmplărie.

Primesc cereri diverse, cu privire la tot felul de lucruri mărunte sau medii pe care oamenii și le doresc și nu au soluții. Supermarketurile ne invadează cu produse de serie, care nu sunt adaptate nevoilor particulare. Oamenii la rândul lor mai au idei, doresc ceva mai deosebit, ceva ce nu se găsește pe raft, sau care are un preț prohibitiv în magazine, realizat într-un atelier mic, de mâini iscusite. Ca să fie mai specific, e nevoie de diverse cutii din lemn, tocătoare pentru bucatarie, rafturi în bucătarie sau cămara și căsuțe în copac sau locuri de joacă în curte pentru copii. Nu toți soții au timp sau îndemânarea de a le face ei înșiși, astfel încât problema rămâne nerezolvată. Nu poți cere unei firme de tâmplărie sau unei fabrici de mobilă să-ți facă o căsuță pentru păsărele sau sa-ți repare acoperișul. Costă mult sau pentru bani puțini nu se oferă nimeni să-și indisponibilizeze oameni din producție. Atelierul de mobila sau tâmplărie cred că este soluția pentru aceste mici lucrări de bricolaj care necesită mai multe scule decât ai tu, om obișnuit, în garaj.

Parcă îmi imaginez un atelier mic, de 30 de mp, cu un circular mic, un abrict, un gater vertical pentru bricolaj, un stand de șlefuire, o mașină de găurit bună, un stand de lucru de genul masă de tâmplar, un om priceput la de toate, ceea ce ne caracterizează ca români, cu centură la care stau prinse scule de tot felul, căruia îi adresezi o cerere, ceea ce te doare, și te rezolvă, ca Văru, din reclamă. Și asta replicată pentru fiecare cartier, ar insemna multe locuri de muncă ce astăzi sunt vacante. Mai exista pe ici pe colo câte un bătrânel meseriaș, cu scule vechi și 2 viteze (încet și foarte încet) care știe și poate să meșterească una alta, dar și ei dispar pe rând.

Noi producem mobilă în serie, însă nu putem oferi soluții pentru cererile unicat. Catalogul de mobila prezintă modelele aflate în producție, pe care le putem oferi în România, cu personalizarea finisajului.

Poate dau idei celor tineri să asculte doleanțele cunoscuților, să-ți facă inventarul sculelor din garaj și să-și evalueze priceperea, îi asigur că este într-una ceva de lucru și se poate trăi decent lucrând în propriul atelier de mobila. Nu străinătatea este singura soluție, ci munca. Să depunem același efort și aici în țară, cât suntm dispuși să o facem și în afară.

atelier de mobila
atelier de tâmplărie

Cu drag, de pricepere și meștereală.