Datorita unui prieten drag, stateam de vorba pe marginea blogului si imi spune ca am ratat la capitolul case de lemn tratarea unei parti importante, si anume partea de acoperis.

In Baia Mare, la Muzeul Satului, exista o bisericuta de lemn ce tot umbla brambura prin lume, o tot demonteaza si o expun ici si colo pe planeta. Apoi se reintoarce acasa, pe Dealul Florilor. Bisericuta are acoperis de sindrila din lemn, o minunatie. Biserica e adusă din satul Chechiş în anul 1939 unde a fost construita in anul 1630 si a fost folosita ca lacas de cult pentru credinciosi pana in 1824 cind cind acestia si-au construit o biserica de piatra. Ultimele lucrări de restaurare au fost executate în 1990 iar în 1998 a fost sfiinţită cu hramul Sf. Mucenic Gheorghe. Biserica este compusa din pridvor, pronaos, naos şi altar. Nu se poate plange nimeni ca suna de la ploaie, ca si cele de tabla iar aspectul e de vis.

biserica din lemn cu acoperis de sindrila
Biserica din Muzeul Satului din Baia Mare

Culmea, in loc sa se perfectioneze tehnica de fabricatie si cu ultimele automatizari sa se faca piese pe banda rulanta si la calitate de invidiat, se pare ca e greu de a mai gasi un producator de sindrila de lemn, cu atat mai greu o firma. Inca mesterii traditionali din zona Maramuresului, Bistrita sau Mures mai folosesc uneltele traditionale pentru fabricarea sindrilei

Scaun pentru sindrila
Scaun pentru sindrila – www.lafluturi.go.ro

E greu, dar nu imposibil, de gasit pe Internet prea multe optiuni de producatori. Cred ca la recomandarea oamenilor locului e mai usor si cu siguranta mai ieftin sa cautati o sursa pentru asa ceva. Personal, daca ar fi sa am nevoie, m-as duce pana in Poienile de sub Munte sa intreb cu convingerea ca vin cu o solutie inapoi.

Am gasit un filmulet superb pe blogul unui pasionat, pagina originala e aici.

Casa de lemn
Casa de lemn
Casa de busteni de alun
Casa de busteni de alun

Metoda de construire e sub o ora:

Doar live pe pagina lui Cristi.  http://cristim-kuksacup.blogspot.com/2010_04_01_archive.html
Cu drag, de moda veche.

Update 2016 – puteți lua legatura cu Vasile Hotico, din Ieud, care face case si biserici din lemn cu acoperis de sindrila ( a se citi draniță) tradiționale.

Maramuresul istoric – Casa de lemn din Ieud