Puneți trei ingrediente, tradiționalism, modernism, valoare în mojarul inteligenței și mixați. Prin prisma banilor, aceste valori pot forma perechi ca și valoare tradiționala sau valoare modernă. În fiecare dintre noi, aceste valori pot co-exista prin parcursul vieții, bazat pe cei 7 ani de acasa în care înveți valori eterne, de bază, ce te vor defini pe viață și cu sprijinul unei gândiri deschise poți acumula noul mereu, fiind un om actual, prezent, conectat la modernism, dar cu referințe de bază tradiționale.

sovereign britanic
Cutie din lemn cu set 2010 British Sovereign

Să lăsăm asta deoparte și să vă prezint SOVEREIGNUL. Este moneda britanică, din aur, ce se emite în Regatul Unit al Marii Britanii din 1489. Sub denumirea de Guinee, mai cunoscută din literatura ce menționează personajele britanice, apoi ca Sovereign începând cu 1817, ca celebrare a victoriei ducelui de Wellington asupra lui Napoleon, valoarea perpetuată este echivalentul de astăzi al unei lire sterline. Emisia de monede de aur cu denumirea de Sovereign nu este una constantă, anuală. Regina Elisabeta a II-a, în lungă sa domnie a aprobat emisii de sovereign cu valori diverse, independent de alte emisii de monede de aur.

 

 

Pe tot cuprinsul Commonwealth-ului, Sovereign-ul este definit cantitativ si calitativ astfel:

  • greutate – 7,988 g
  • diametru 22,05 mm
  • titlul este de 22 de carate, adică o puritate de 916,666 la mie.

Emisiile de sovereign ale Royal Mint mai pot fi și sub monede multiplu de sovereign: ten-shiling (1/2 sovereign), two-pound (2 sovereign), five-pound (5 sovereign)

Diversele emisii de sovereign, pot fi achiziționate ambalate în splendide cutii de lemn, cu piese de valori diferite, anuale, însoțite de un certificat de autencititate. Cutiile din lemn pentru valori, bani, acte sau certificate sunt marca incontestabilă a valorii, m-aș mira să văd așa ceva fabricat din plastic sau materiale industriale.

Oriunde pe glob, aurul, asociat cu emisiile de monezi sunt apreciate ca și modalitate de păstrare a valorii dintre cele mai stabile. Pe când umblau după Fata Morgana prin America, căutătorii de aur erau liniștiți în privința propriei solvabilități atâta timp cât aveau pepite sau praf de aur în buzunar. Țiganii au traversat regimuri felurite păstrând în același fel averea familiei în cocoșeii de aur. Aurul reprezintă istoric valoare, asociată cu conceptul de tradiționalism întipărit în conștiința omenirii. În 2013, reglementările financiare plasează aurul în condițiile de NEIMPOZITARE dpdv al profitului obținut prin valorificarea plasamentelor in XAU, plus că tranzacțiile sunt exonerate de plata TVA-ului.

Sovereign de aur
Cutie din lemn cu set 2008 de 4 Sovereign.

V-am atras cumva atenția?

În România banca Piraeus Bank este singura de care am știință că oferă posibilitatea achiziționării de aur, sub formă de lingouri sau Sovereign, concomitent cu serviciile de depozitate în casete de valori.

Astăzi, valoarea banilor e cumva perimată, valutele sunt convertibile și cardul de credit sau de debit joacă rolul aurului. Un card Piraeus Visa Exclusive Gold sau Piraeus Visa Exact poate fi răspunsul la valoarea modernă de la începutul articolului. Mie îmi place că oferă 3 % din valoarea cumpărăturilor până la 31 ianuarie 2014 ca modalitate de recompensare. Desconsider din principiu premiile acordate prin tragere la sorți, nu achiziționez nimic cu speranța că Zeița Fortuna mă va favoriza și poate, poate voi câștiga ceva. Dacă vă place descoperitul de cont până la 4 x venitul tău lunar, cred că nu strică.

Până la urmă creditul e gestionabil, dacă nu, vinzi un Sovereign și te-ai scos. Dacă-l ai.

Cu drag, de oameni chibzuiți.