Turn de control maramureșean – parter zidit și etaj din lemn

turn de control

Așa este denumită – Turn de control – de către cei care o dețin în portofoliu – Meșterimaramureșeni.ro. I-am descoperit de ceva vreme și-mi plac ca și concept de realizare, soluții tehnice și portofoliu. Sunt în București, e drept, deci poate că singura legătură cu Maramureșul istoric este la origini. Greu mai găsești bucureșteni autentici, descendenți de generații din locuitorii orașului lui Bucur. Poate sunt maramureșeni de-ai mei și au emigrat la capitală, pentru că acolo sunt banii.

Lucrarea cu numele Turn de control este situată în Parcul Constantin Brâncoveanu, dar nu găsesc nici o altă imagine de ansamblu cu parcul unde sa apară această construcție. Eu aș încadra-o mai degrabă în stilul constructiv oltenesc, cu parter din zid și etaj din lemn. Am scris acum ceva vreme despre – Gospodaria Curtisoara – vechi si nou din Romania – o culă cu accesul la etaj prin târnațul casei, pe o scara exterioară.

turn de control

Pentru terenurile cu panoramă exterioară frumoasă este minunată soluția de a ridica spațiul de locuit la înălțimea unui turn de control. Nu se potrivește denumirea cu utilitatea deloc, habar n-am la ce o fi folosit turnul în Orașelul Copiilor, dar l-aș combina ca soluție tehnică cu imaginea de mai jos.

turn de control

Construcția este relativ simplă, zidăria merge rapid pe o bază de fundație normală, iar etajul ușor, din lemn permite ridicarea la roșu relativ repede. Forma rectangulara este ergonomică pentru a folosi puterea calorică a unei surse amplasate central, cu pierderi minime. În viziunea mea, parterul ar fi ideal pentru un atelier de tâmplărie micuț, dacă se echipează cu uși duble, de tipul celor de hambar. La etaj aș încorpora un rezervor de colectare a apei menajere din apa de ploaie și utilizarea ei la toaletă. Apa de băut poate fi adusă în recipiente sau racordată la rețeaua publică, însă pentru mine soluțiile off grid sunt o preocupare continuă. Scara exterioară ar fi bine să fie protejată de acoperișul extins, soluție neaplicată la acest turn de control.

Revin și afirm că mi se pare frumoasa soluția tehnică, realizarea și se apropie mult de ceea ce mi-ar place să construiesc anul viitor.  Dilema lemn si/sau piatră mă preocupă de mult – Cabana de piatră sau de lemn? Când pun împreună ideea de teren, casă, off gridd nu exclud și functionalități primare – ”Buda in curte” – Subiectul din perspectiva noastră. Utilizarea unor dotări la nivel scăzut de confort, fără a trăi neapărat la cort, are un beneficiu fantastic în relocarea orășanului ca principii și valori pe o scară corectă când se pronunță apoi despre viața la țară, în mediu rural.

Toate imaginile din articolul acesta aparțin siteului mesterimaramureseni.ro, eu sper că vor lucra la partea de optimizare SEO și vor avea noroc de cineva care să le aranjeze prezența online suficient de bine încât să apară mai ușor în căutările de pe Google.

Cu drag, de lucru frumos.

Pentru un loc rupt de lume, dar cu confort nebănuit îți recomand să mergi la Podina Resort – un loc de refugiu în inima Țării Lăpușului din Maramureș

7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.